Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебният министър нареди на ДНСК нова проверка на "Златен век"

Виолета Комитова

Служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова разпореди на ДНСК по-задълбочена проверка на случая със строителството на небостъргача "Златен век". Новата проверка започва след среща между Виолета Комитова, представители на изпълнителя „Артекс инженеринг“ АД и на Инициативен комитет „Лозенец“, както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с началника на ДНСК.

От "Артекс" обявиха в четвъртък, че сградата "Златен век" в столичния район "Лозенец" ще бъде построена и подчертаха, че ако отново бъдат предприети действия срещу строителството, ще заведат иск срещу държавата в Страсбург за вреди в огромни размери.

Позицията на компанията дойде, след като Върховният административен съд излезе с окончателно решение, че две години след спирането на строителството то може да продължи. Изпълнителят на строителството напомни, че след като делото е преминало за разглеждане през четири съдебни състава и по него са били назначени три комплексни технически експертизи. установено, че строежът „Златен век“ е законен и отговаря на всички нормативни и технически изисквания.

Задълбочената проверка на ДНСК започва на фона на отстраняването на досегашния шеф на строителния контрол арх. Иван Несторов, който подаде оставка в сряда. 

"Считано от 19 май 2021 г., началникът на Дирекцията за национален строителен контрол арх. Иван Несторов е преместен на друга позиция по негово желание", съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във