Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебният кабинет удължава мярката 60/40 до края на годината

Служебният кабинет ще удължи до края на годината мярката за запазване на заетостта 60/40. Ще се приеме и новият вариант за компенсации на работещи от временно затворени бизнеси заради пандемията - "Запази ме плюс".

С действието на мярката 60/40 се очаква запазването на заетостта на поне 66 хиляди работещи всеки месец. За целта са осигурени 250 милиона лева от актуализацията на бюджета. За август ще да се кандидатства до края на месец октомври. Достъпът на предприятията не се променя. Тези със спад на оборота с 30 и повече проценти ще получават 50 на сто компенсация за заплати и осигуровки. Най-тежко пострадалите от пандемията със спад в продажбите 40 и повече проценти ще получават 60 на сто, като правоимащи ще са и хората, назначени от януари до юни тази година.

По „Запази ме плюс“ средствата са 100 милиона лева. Мярката е за компенсации за работещи и самоосигуряващи се от секторите с временно преустановена дейност по силата на заповеди на здравния министър или РЗИ. За времето на неплатения отпуск компенсацията е 75% от месечния осигурителен доход, но този път средствата ще изплаща Националният осигурителен институт, а не Агенцията по заетостта.

Служебните министри ще променят постановлението, с което се определя размерът на проценти от оборота, които се предоставят на извършващите туроператорска дейност. Ще се промени и постановлението, с което държавните фирми отчисляват към държавната хазна част от печалбата си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във