Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебният кабинет ще внесе Плана за възстановяване в Брюксел

Атанас Пеканов

Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде представен в Европейската комисия до края на юли, обяви служебният министър на туризма Стела Балтова в Бургас. След това ще бъдат необходими два месеца на ЕК, за да го прегледа и одобри. Тогава ще могат средствата да дойдат в българската икономика. Това, че планът не е бил внесен до края на април, не означава, че средствата ще бъдат загубени, изтъкна Балтова. 

Вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов заяви в телевизионно интервю в неделя, че целта е Планът за възстановяване да бъде предаден в Брюксел по време на служебния кабинет. "Моята цел е Планът да бъде предаден в Брюксел по време на нашия служебен кабинет, но дори и да не е предаден по време на нашия кабинет, 13% финансиране ще дойдат в България в момента, в който планът е одобрен", каза Пеканов. Според него в момента държавата е относително неподготвена да дойде свеж ресурс от 12 млрд. лева.

Проверката на Еврокомисията за качеството на Плана за възстановяване трябва да установи дали той предвижда най-малко 37% от разходите да са за инвестиции и реформи свързани с подобряване на климата, а други 20% са насочени към цифровия преход. Това са двете безапелационни условия на ЕК.

Понастоящем Комисията е получила 23 планове за възстановяване и устойчивост - от Белгия, Чехия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Ирландия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Словакия, Финландия и Швеция.

В началото на месеца еврокомисарят Валдис Домбровскис отчете, че ЕК е доволна от досега представените планове за възстановяване. Очаква се първите плащания към страни, чиито планове са одобрени, да се случат още през юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във