Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебният кабинет недоволен от Плана за възстановяване на ГЕРБ

Атанас Пеканов

Служебният кабинет разкритикува работата на третото правителство на Бойко Борисов по Националния плана за възстановяване и устойчивост, по който България очаква да привлече 12 млрд. лв. средства от Европейския съюз. В края на мандата си редовното правителство на ГЕРБ одобри плана, но но не го изпрати в Европейската комисия, въпреки че това бе изцяло в неговите правомощия. 

Индикациите сега са, че временният кабинет работи именно в тази посока - промяна в Плана за възстановяване и представянето му в Брюксел. "Paбoтим aĸтивнo и ce нaдявaмe дa гo пoдaдeм в нaшия мaндaт. Aз зaвapиx eднo гoлямo дoмaшнo, ĸoeтo тpябвa дa дoвъpшим, дopи бeз дa пpoмeнямe нищo. Bcичĸo зaвиcи oт бaлaнca мeждy тoвa дa нaдгpaдим и пoдoбpим Πлaнa и дa гo пoдaдeм възмoжнo нaй-бъpзo. Дocтa cлoжнo и oтчacти пoлитичecĸo peшeниe", заяви пред bTV служебният вицепремиер по разходването на европейските средства Атанас Пеканов.

Той твърди, че е заварил българския План за възстановяване и устойчивост "под формата на чернова" и във вариант, който по никакъв начин не е готов за предаване в Европейската комисия.

Както "Банкеръ" вече писа, идеята да се чака формиране на ново редовно правителство и конституирането на 46-ия парламент означава, че изплащането на средствата към България ще се забави значително. По процедура Европейската комисия прави оценка на плановете в срок от два месеца. След това те се предават на Европейския съвет, който по правило ще има четири седмици да приеме предложението на ЕК.  

Отделен въпрос е дали Еврокомисията ще има някакви забележки по плана, представен от България. Проверката трябва да установи дали планът предвижда най-малко 37% от разходите да са за инвестиции и реформи свързани с подобряване на климата, а други 20% са насочени към цифровия преход. Това са двете безапелационни условия на ЕК. Но нейното положително становище би проправило пътя на страната ни към предварително финансиране от около 1.3 млрд. лева или 13% от предвидената за България сума.

Президентът Румен Радев заяви във вторник, че има редица неща, които трябва да се ревизират в плана за развитие на България. "Надявам се служебният кабинет, там е концентриран сериозен експертен потенциал, да успее в срок да предложи тези проекти. Има време, определено, времева рамка, в която те трябва да преминат одобрение и съгласуване, да се върнат пак. И ако следващото редовно правителство ги припознае, това означава, че работата ще бъде свършена“, каза Радев.

До момента 18 страни от ЕС са внесли своите планове в Европейската комисия. Това са Белгия, Дания, Германия, Гърция, Испания, Франция, Хърватия, Италия, Кипър, Латвия, Литва, Люксембург, Унгария, Австрия, Полша, Португалия, Словения и Словакия. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във