Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 година

Служебният премиер Стефан Янев обяви, че би обмислил участие в редовен кабинет. Думите му бяха в отговор на въпрос за евентуално негово участие в бъдещо коалиционно правителство на страната, за което четирите парламентарно представени партии - ПП, БСП, ИТН и ДБ, вече започнаха преговори. Янев уточни, че до момента разговори с него по тази тема не са водени и официално предложение не е отправяно. Беше съобщено и че служебният кабинет е подготвил проектобюджет за 2022 година. Пред БНТ министър-председателят коментира последните актуални теми и проблеми у нас. 

Държавата трябва да разследва трагедията на магистрала "Струма" по най-добрия начин, за да се направят изводи и извадят поуки, които да ни предпазят от подобни инциденти в бъдеще време, каза Янев. И призова да изчакаме разследващите органи да си свършат работата и те да коментират какви са причините и подходящите мерки, за да не допуснем това да се случи отново.

По повод инцидента в дома за възрастни хора в село Рояк Стефан Янев увери, че държавата ще помогне на хората от дома. След инцидента са разпоредени нови проверки за пожароопасност и за социалните условия за функциониране на този тип заведения и цялостната им дейност.

Служебният премиер заяви още, че правителството подготвя промени в Закона за обществените поръчки, касаещи инхаус процедурите. Измененията ще бъдат предложени на 47-ото Народно събрание. По думите му казусът с възложените поръчки за строежа на отсечките на магистрала "Хемус", които все още нямат разрешителни, е не само законен, но и морален.

При справянето с пандемията целта на служебното правителство е да се запази функционирането на държавата и в същото време да не се стига до претоварване на болниците, за да могат нуждаещите се да получават адекватна помощ. Според Стефан Янев правителството се е справило със ситуацията. Дневните данни вече показват повече оздравели, отколкото заболели, което означава, че тенденцията върви към спад на заболеваемостта. Премиерът е на мнение, че зеленият сертификат работи. Масовото тестване на малките ученици също дава резултат, смята Янев. Правителството няма намерение да въвежда принудително ваксиниране. Според него здравният министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия и екипът му прави нужното, за да се справи доста добре в ситуацията, в която се намираме.

Служебният премиер Янев увери, че президентът Румен Радев нито веднъж не се е намесил пряко в работата на правителството. Ето защо членовете на кабинета носят отговорност за всички решения на Министерски съвет.

Служебният министър-председател съобщи, че до момента никой не отправял покана към него за евентуалното му участие в следващ редовен кабинет. Но той би обмислил подобна покана, ако я получи. Решението му ще зависи от политиките на сформираното мнозинство. Ето защо е добре, че в момента се водят коалиционни преговори по политики, а на следващ етап ще бъдат обсъждани личности. 

По повод борбата с корупцията премиерът заяви, че трябва да намерим начин като общество да изкореним този проблем. Необходим е честен разговор, за да видим какви мерки можем да вземем. Според премиера вероятно са нужни промяна в законодателството и систематични действия на едно мнозинство с хоризонт от четири години. Затова той се надява, че водените в момента коалиционни преговори ще дадат резултат. Служебният кабинет също има воля да помогне в този процес и затова се изготвя законопроекти, които ще бъдат предложени на новия парламент.

България няма да отстъпи от позицията си за Република Северна Македония, защото тук става въпрос за български национални интереси, а също и за основни европейски правила, касаещи правата на гражданите на Европейския съюз, категоричен е Стефан Янев. В момента служебното правителство полага усилия да обясни българската позиция на европейските ни партньори, защото досега тя не е била комуникирана достатъчно добре, каза той. А партньорите ни в Брюксел вече дават положителни сигнали, но просто имат нужда от още време, за да разберат тезата на България.

По повод отношенията с Русия Янев изтъкна, че България използва така наречения "двупистов подход" - от една страна не сме съгласни с действията, които нарушават международното право и го казваме директно на Русия, но в същото време сме за запазване на диалога между Русия и Европейския съюз. Министър-председателят не очаква негативен отзвук от създалото се преди втория тур на президентския вот у нас напрежение по темата за Крим, тъй като България има позиция за Русия, която е дефинирана много отдавна. "Тя е в съзвучие с общоевропейската позиция, ние сме я приели и нямаме намерение да я променяме", категоричен е Янев.

От геостратегическа гледна точка Черно море стана интересно място в международните отношения след анексирането на Крим, коментира още премиер. По думите му България си е на мястото в тази ситуация – имаме си нашите интереси и отбранителни способности, които са минимални и с които не можем да сме заплаха за която и да е държава от региона, но това не е нашата цел.

Служебният кабинет е подготвил и проектобюджет за догодина, който ще предложи на новото мнозинство. Проектът би могъл да послужи като базисен сценарий, който дава насоки - подпомагане на българския бизнес с надеждата, че 2022-ра ще е година на развитието, и в същото време запазване на функционалността на социалната система - грижата за възрастните хора, за социално слабите, за майките и за децата. Янев подчерта, че двата служебни кабинета, управлявани от него, са направили усилия да подобрят социалните плащания към нуждаещите се. С решение на 46-ия парламент пенсиите са увеличени с над 20% от 25 декември, което компенсира изпреварващо инфлацията. Разбира се, това увеличение трябва да бъде препотвърдено и от следващото Народно събрание, коментира Янев.

Стефан Янев сподели, че като служебен премиер иска да бъде запомнен с начина, по който се опита да демонстрира, че човекът на този пост трябва да говори умерено, разбрано и с действията си да бъде воден от клетвата си. Всички допускаме грешки, но важното е да си вземем поуките и да продължим напред, заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във