Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Служебният енергиен министър: БЕХ е влязъл в дългова спирала

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков представи отчета за работата на енергийните дружества

Служебният министър на енергетиката Андрей Живков представи екипа и заместниците си. Живков обяви какви са изводите след направения преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор "Енергетика". 

Българският енергиен холдинг е задлъжнял, за да реши краткосрочни проблеми на ТЕЦ "Марица-изток 2", на "Мини Марица-изток" и "Топлофикация София". Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. 

"С дългосрочните задължения, които поема, БЕХ решава краткосрочни проблеми. Изходите от подобна дъгова спирала не са приятни", подчерта Живков. Той даде пример с Националната електрическа компания, която има над 2 милиарда лева задължения към БЕХ и българската държава. Министърът отбеляза, че тези задължения не се обслужват редовно, а само се предоговарят без никаква визия как НЕК може да оперира на изцяло либерализиран пазар.

"Друг такъв пример е ТЕЦ "Марица-изток 2", която особено в последните години с невероятния ръст на цените на емисиите, е в критично състояние. Проблемите там също се решават частично, като БЕХ финансира закупуването на емисии и осигурява квота за работата на централата на регулиран пазар. Нищо дългосрочно не е предвидено за решение на проблемите ѝ", обясни енергийният министър и добави, че в момента консолидираните задължения на ТЕЦ "Марица-изток 2", са около 580 млн. лв.

"Дружествата в сектора са обединени под шапката на БЕХ. Една структура, която е създадена през 2008 г. с идеята на база на огромните си активи да има достъп до атрактивни финансирания и използвайки тези финансирания, да се превърне в регионален играч. Тази идея сама по себе си не е била лишена от логика. Подобни проекти в други държави като Чехия, Полша и Словения са сработили и там тези компании наистина са се превърнали в регионални играчи", каза Живков.

БЕХ е прибегнал и до изземване на извънредни дивиденти от печелившите дружества. Печалбата на АЕЦ се е увеличила заради цената на тока, поради тази причина БЕХ е теглил 2 пъти от него извънредни дивиденти. "Ако тази практика продължава, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, която е свързана с трансграничните връзки на електроенергийната система и безпроблемното обединение на пазарите, които предстоят да се извършат", подчерта ресорният министър.

За "Булгартрансгаз" Живков припомни, че започва нов инвестиционен проект. По тази причина обаче задълженията на дружеството са нараснали. "Принципно да се правят такива инвестиционни проекти не е зле, но когато идеята е да има увеличение на паричните потоци. Имахме възможност да огледаме някои данни и имаме обосновани съмнения в това, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена пред обществото. "Булгаргаз" е другото дружество, което е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка. Това от своя страна трябва да ни гарантира диверсификацията. "Булгаргаз” също има ликвидни задължения, които са породени от "Топлофикация София", която редовно не изплаща задълженията си. Това прави така, че "Булгаргаз" да се превърне във финансово нестабилно дружество. Това е недопустимо и БЕХ цедира задълженията на "Топлофикация", а те са в огромни размери – около 860 млн. лв.", обясни още министърът и добави, че не са предприети мерки тези задължения да бъдат изплащани.

Заместници на Живков ще бъдат Мирослав Дамянов и Александър Николов.

Дамянов е с голям опит в областта на енергетиката, занимавал се е с много процеси, сред които управлението на енергийната система и либерализацията на енергийните пазари. Николов е специалист в телекомуникациите. Управлявал е проекти, свързани с рискови капитали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във