Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Службите с акции срещу МОСВ и "Приста ойл" на Пламен Бобоков

Пламен Бобоков

Спецакция е започнала административната сграда на „Приста ойл“ в Русе в четвъртък сутрин. Според местните медии жандармерията е влязла и в къщата на Пламен Бобоков, който е собственик на фирмата.

По първоначална информация са извършени претърсвания и изземвания, като от къщата са изнесени вещи и документи. Твърди се, че разследването е за внос на отпадъци от чужбина.

Засега няма подробности за акцията, както и не е ясно дали е свързана с акцията в Ботевград срещу зам.-министъра на околната среда и водите Красимир Живков.

Не съм задържан, оказвам пълно съдействие, заяви Красимир Живков, който беше отведен от сградата на министерството от специализираната прокуратура.

"Специализираната прокуратура отново е в МОСВ. След водите темата е отпадъци - рециклиране, изгаряне. От два месеца дирекцията ни отговаря за отпадъците. Всичко, което е необходимо, ще го предоставим", добави заместник-министърът. 

"Русе медия" публикува и видео от акцията в къщата на Пламен Бобоков:

https://www.youtube.com/watch?v=5n0NV-XTwZQ

Специален надзор

Още през януари главният прокурор Иван Гешев разпореди специален надзор на образуваните досъдебни производства за престъпления, свързани с управлението на отпадъци и пренасянето им през границите на страната. Бе възложено на Министерството на вътрешните работи и на Държавна агенция „Национална сигурност“ съвместна проверка за спазване изискванията на закона. Тези действия последваха пратка на отпадъци от Италия, която е била складирана на пристанища в Бургас и Варна.

От съобщенията на прокуратурата стана ясно, че е имало е разрешение за внос на 25 000 тона отпадъци от Италия, което е било издадено на 6 декември 2019 г. от оправомощен заместник-министър на околната среда и водите.

За отпадъците от Италия, предназначени за страната ни, се заговори в началото на декември, когато италианските власти заловиха незаконни 815 тона боклуци, предназначени за България. Незаконният товар беше открит във влак. Търговската стойност на боклука се изчислява на 130 хиляди евро.

Втора акция в МОСВ

За втори път от началото на годината прокуратурата и службите са в сградата на Министерството на околната среда. Бившият екоминистър Нено Димов бе арестуван на 9 януари и му бяха повдигнати обвинения за водната криза в Перник. През април след близо 3 месеца и половина в ареста бившият министър на околната среда и водите беше освободен под домашен арест. 

Освен него за водната криза в града прокуратурата разследва и бившия управител на ВиК - Перник - Иван Витанов, както и изпълняващият длъжността кмет на града по време на изборите през 2019 година Севделина Ковачева. Двамата са на свобода от средата на февруари. Тогава Витанов беше пуснат срещу 20 000 лв. гаранция, а Ковачева с най-леката мярка за неотклонение "подписка".

Кои са братя Бобокови

През 1992 г. братята Атанас и Пламен Бобокови основават в Русе първата си фирма ЕТ "Бобоков и синове", с предмет на дейност търговия с облекла и аксесоари. За кратко опитват и търговия с горива, но се преориентират към бизнеса със смазочни продукти. През 1993 г. основават дружеството "Приста Ойл". Другата им основна фирма е „Монбат“, която е производител на акумулаторни батерии.

"Приста ойл" – сега най-големият производител и доставчик на смазочни масла в България с около 60% пазарен дял. Втората им голяма фирма – “Монбат”, е шеста по пазарна капитализация на борсата с 224.21 хил. лева.

Братята имат заводи в Турция, Румъния, Сърбия, Унгария, Туркменистан, пристанищни терминали в Одеса и Варна, летище край Русе, както и колекция от антики, оценявана на 80 млн. евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във