Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЛУХОВЕТЕ ВИТАЯТ ОКОЛО МОБИЛТЕЛ

Съобщението за свикване на 10 ноември на общо събрание на МобилТел, публикувано в Държавен вестник в началото на октомври, даде храна на слуховете, че единственият засега у нас GSM-оператор е продаден или че това ще стане в най-скоро време. Спрягаха се дори купувачите - израелска и немска компания. Ще се спрягат сигурно и други неща, след като събранието бе отложено за не повече от 30 дни, поради заетост на основния акционер. Всъщност предварително проучване в МобилТел са поискали да направят представители на консорциума, в който влизат израелската Данкер (Danker) и унгарската Матав - Matav (чийто мажоритарен собственик е Дойче телеком). Те дори са сключили с българския мобилен оператор специално споразумение, което ги прави ексклузивни купувачи за определен срок от време. Според някои сведения този срок вече изтича, а кандидат-инвеститорите все още не са направили конкретни предложения за покупката и продажбата май се разсъхва.


Дневният ред на извънредното общо събрание на МобилТел с предвиденото обсъждане на промени в устава и в органите на управление наистина навяваше на мисълта за подготвяна смяна на собствениците на дружеството. Преди появата им обаче би трябвало акциите си в МобилТел да е продал инвестиционният фонд Истърн Телеком Маркет, който се управлява от Юнайтед Юропиън Банк. Фондът държи 95.4% от книжата на GSM-оператора. Останалите 4.6% са на кипърската Ем Си Джи Груп, която в началото на ноември действително смени собствениците си. По всяка вероятност именно тази промяна е имал предвид Майкъл Чорни в интервюто си за руския в. Ведомости, в което казва, че е продал дела си в МобилТел. Само че основният акционер на дружеството засега не е променен. Искане на разрешение за такава промяна не е постъпило и в Държавната комисия по далекосъобщенията. А според Закона за далекосъобщенията без него не може да се извърши смяна на собствеността на над 5% от капитала на даден оператор.


Посветени в кухнята на Мобилтел споделят, че освен с Данкер и с Матав са водени опознавателни разговори и с други кандидат-купувачи, но до проучване в дружеството не се е стигнало поради сериозни разминавания за цената. Акционерите на МобилТел са поискали 1.2 млрд. щ. долара за 100% от акциите, а кандидатите са били склонни да дадат не повече от 800 млн. щ. долара. В края на краищата в близките седмици ще стане ясно дали някой ще направи оферта, на която няма да може да се откаже. Дори и при сериозна оферта обаче подготовката на сделката ще отнеме поне един месец.


Нямаше да сме в България, ако някой не бе обвързал датата на общото събрание на МобилТел - 10 ноември, и с неофициален ултиматум, поставен на собственика му - или да го продаде, или ще му бъде отнет лицензът. Но и да открие причина за налагането на такава мярка, държавата все пак ще трябва преди това да промени Закона за далекосъобщенията. Най-малкото за да се уреди процедурата по отнемането на лиценза и начина, по който ще продължи обслужването на абонатите. Проектозаконът с измененията бе внесен в парламента в средата на октомври, но до този момент не е разглеждан даже в Икономическа комисия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във