Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Сложиха на тезгяха 15 военни имота

Правителството пусна за продажба 15 военни имота на обща стойност близо 10 млн. лв. (по данъчни оценки). За да могат да бъдат организирани търговете и сключени сделките, кабинетът промени статута им - от публична в частна държавна собственост. При обявяването на търговете първоначалната стойност ще се определи по следния начин: данъчните оценки ще бъдат завишени с 10% и към тях ще бъде прибавена балансовата стойност на построените върху терените сгради.  

Обявените имоти са във Варна, в Каварна, в Балчик, Добрич, Пазарджик и Хасково. Най-скъпият от тях е в Хасково. За терен от 12 100 кв. м плюс 19 сгради определената данъчна оценка е 1 267 083.30 лева.

Във варненския квартал "Аспарухово" за продажба са обявени два имота - първият с площ от 9311 кв. м плюс четири сгради, другият - от 849 кв. м с една сграда върху него. Оценките им са съответно 482 098.70 и 156 720.80 лева.

Най-големият имот, който скоро ще си смени собственика, е в Добрич. Там обявеният за продан терен е 99 568 кв. м ведно с 13 сгради върху него. Странно защо неговата данъчна оценка е по-ниска от тази на значително по-малкия имот в Хасково. Тя е определена на 906 983.90 лева.

Скандално ниски са и оценките на имотите в Балчик и Каварна. За терен от 65 674 кв. м и 10 сгради в Балчик например данъчните са преценили, че той струва 572 123.50 лв., а  близо 35 дка ( 34 895 кв. м) в Каварна с пет сгради са остойностени на 191 384.40 лева.

Като се има предвид, че балансовата стойност на въпросните сгради със сигурност също е нищожна, може да се окаже, че оценките на имотите само като земя ще бъдат десетина пъти по-ниски от пазарните в този район.

Като се има предвид, че с такива оценки са терените по морето, няма нищо чудно, че за тези в провинцията са направо нищожни. Най-скъпият от тях е имотът в Сливница, който е с площ 138 110 кв. м (ведно с пет сгради) и цената е 736 891.40 лева. Простата сметка показва, че земята тук е оценена на 5.33 лв. за квадрат. Дори увеличена с 10%, стойността й няма да надхвърли 6 лв. за квадрат. А такива цени на земя у нас просто не съществуват.  

Освен изброените терени кабинетът реши да бъдат продадени и шест апартамента в Калофер, собственост на "Интендантско обслужване" ЕАД. Пет от жилищата ще бъдат предложени на наемателите им - дългогодишни работници и служители на държавното дружество. Цените ще определи лицензиран оценител. Шестото жилище ще бъде предложено на търг по реда на Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие, съобщиха от правителствената пресслужба.

Два имота на друго държавно дружество - "ТЕРЕМ" ЕАД, в землището на варненското село Константиново също ще бъдат сложени на тезгяха. Става дума за терен и за едноетажна сграда с производствено и ремонтно предназначение и за казарма, чиито параметри не бяха обявени в решението на кабинета. Единственото, което стана ясно, е, че за тези имоти търг няма да се прави - те ще бъдат продадени чрез пряко договаряне с дъщерното дружество "ТЕРЕМ - КРЗ Флотски арсенал - Варна" ЕООД при начална цена, не по-ниска от пазарната им стойност, определена от независим оценител.

Facebook logo
Бъдете с нас и във