Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СЛОЖИХА И ЗАЛА ФЕСТИВАЛНА НА ТЕЗГЯХА

От години, като стане дума за поредния конкурс или търг за отдаване на големи обекти под наем, както и за приватизационна сделка, си задаваме въпроса - има ли още какво да се раздава? Именно думата раздава хрумва на всеки от нас с оглед на наблюденията ни върху процесите на раздържавяване в годините на прехода. Наистина трябва да сме били доста богата държава, щом след 16-годишно грабене все още нещо е останало и апетитът към последните парчета не намалява. След като бяха ликвидирани цели производства, авиокомпании, след като подарихме телекомуникационни оператори и банки, дойде ред и на спортните съоръжения. Да се готвят болниците и училищата!
През седмицата съветът на директорите на Академика 2000 ЕАД, което стопанисва зала Фестивална и чийто принципал е Министерството на образованието и науката, реши да открие процедура за провеждане на конкурс за отдаване под наем на спортното съоръжение за срок от десет години. Предложението е внесено от председателя на съвета на директорите на дружеството Петя Божикова. Бившата жълта старозагорска народна избраничка не успя в депутатската надпревара за това Народно събрание, но съпартиецът й и министър на образованието Даниел Вълчев й намери подходящо място в управата на академичния имот. Машинният инженер Божикова оглави петчленния съвет на директорите на Академика 2000 ЕАД в началото на годината.
Повече началници - по-добра работа
Вместо проект за по-ефективно управление на дружеството и програма за развитието му решенията на борда отиват в посока - окончателна абдикация на държавата от отговорност. Това става по изпитания начин - отдаване под наем. Друг да му бере гайлето и да решава проблемите. Ако пък се намери и подходящият инвеститор, членовете на борда ще останат със задължението.... просто да получават заплати. Единственият подписал протокола от заседанието на съвета на директорите с особено мнение е сегашният изпълнителен директор на дружеството Румен Горанов. Но така или иначе конкурсът вече е обявен (виж факсимиле на обявата във в.Новинар, петък, 21 юли).
Според предварителните условия сградата, застроена върху 5000 кв. м, с обща разгърната площ от около 9000 кв. м и разположена върху терен от 26 500 кв.м, ще бъде отдадена под наем за следващите десет години за обща сума 406 096.13 евро без ДДС. Или по-простичко казано - по 3384 евро на месец. Такъв наем, общо взето, плащат наемателите на една средноголяма дискотека в София.
Аргументите на вносителката на предложението
са, че залата е в окаяно състояние - както и повечето от обектите, собственост на Академика.
Съоръжението е построено през 1968 г. и в момента навява единствено тъга и спомени - каза за в.БАНКЕРЪ Божикова. - През годините са правени само козметични и освежителни ремонти, но всичко е било на парче. Залата се нуждае от инвеститор, който наистина да я превърне в това, което би трябвало да бъде - обосновава предложението си председателката на борда.
Основният елемент на съоръжението е закритата лекоатлетическа писта, но тя отдавна е загубила блясъка си. Никой обаче не си задава въпроса защо през всичките тези години залата е била зарязана и занемарена. Спасителната фраза за всеки, който я е управлявал, е липса на средства. Те може би действително липсват, но когато стопанисваш обект, намиращ се на едно от най-атрактивните места в София, такъв аргумент едва ли е много убедителен. Още повече че госпожа Божикова се прочу в предишното Народно събрание с бързите си реакции. Тогава - за три дни, заедно с колегата си Христо Механдов регистрираха четири сдружения за благоустрояване на малки селища във връзка с усвояване на парите от демонстрационните проекти, които НДСВ раздаде на спечелилите. Коментарът по този повод беше: Всички го правят, не виждам нищо лошо.
Очевидно сега активността на Божикова е насочена към странна стабилизация на дружеството, което е собственик на няколко много апетитни спортни имоти в столицата. Академика 2000 ЕАД , което е под шапката на Министерството на образованието, владее освен зала Фестивална, също Зимния дворец, стадион Академик, както и тенис кортовете в Борисовата градина.
В тази връзка си струва
да припомним скандалните договори
които подписа бившият министър на образованието Владимир Атанасов. Чрез тях той реално подари на фирмата Краун хотелс на Георги Велчев (брат на бившия финансов министър Милен Велчев), две сгради - частна държавна собственост в Златни пясъци, и правото за строеж на тяхно място. Четири месеца преди да бъде отстранен от правителството и пратен за посланик в Словения, министър Владимир Атанасов извърши и още едно полезно дело за фирма, свързана с Георги Велчев. Той разреши на МОН да създаде смесено дружество Академика сий палас - между Академика 2000 ЕАД и частната Керко България, за да се построи хотелски комплекс на Южното Черноморие. Дружеството внася като апорт в новоучредената фирма 36 дка държавна земя край брега между Несебър и Равда. Те са оценени на 3.5 млн. лв, т. е. държавата апортира своята собственост за 97.20 лв. квадратния метър в момент, когато реалната му цена на първа линия в този район е около 500 евро. При тази оценка държавата влиза в Академика сий палас само с 20% и на практика министерството няма контрол върху решенията за бъдещето на хотелския комплекс. Единственото положително в тази сделка беше, че акциите се водят привилегировани и според устава на новото дружеството Академика 2000 ще получава годишен дивидент от печалбата в размер на 2 пункта над основния лихвен процент. Управител на Керко е Веселин Божидаров Данев (според писаното в пресата тогава - син на шефа на Българската стопанска камара Божидар Данев). Керко е 100% собственост на инвестиционния фонд Сигма, регистриран в Люксембург, а негов учредител е Георги Велчев, брат на Милен Велчев.
Разбира се, при внушителната инвестиция, която прави Керко, дивидентите са малки и в Академика 2000 едва ли са влезли много средства, които биха могли да подпомогнат развитието на дружеството. Запознати твърдят, че за последните четири години те са общо около 40-50 000 лева.
Пилотен проект за скрита приватизация
така интерпретираха някои спортни деятели идеята за отдаването под наем на зала Фестивална под официалното мото: решаване на проблемите в дружеството. Сега това се случва с тази зала, но после ще дойде редът на Зимния дворец, на стадиона и на тенис кортовете, подозират работещи в дружеството. Тъй като всички тези съоръжения попадат в списъка на забранените за приватизация обекти (б.ред. - Академика 2000 ЕАД е в забранителния списък за приватизация на търговските дружества с повече от 50 на сто държавно участие - ДВ, бр.20 от 2003 г. и изм. ДВ бр.53 от 2006 г.), отдаването им под наем или концесионирането им за дълъг период от време ще свърши същата работа. Разбира се, след като министър Вълчев сложи своя подпис! Ако това стане, и то на смехотворната цена за наем, която е обявена, схемата ще е безкрайно... полезна за някого.
Председателят на федерацията по лека атлетика Добри Карамаринов е притеснен. Чувам, че има такива намерения, но засега още нищо не знам - каза за в.БАНКЕРЪ Карамаринов. - Но ние нямаме друго място, на което да провеждаме тренировките си през зимния сезон. Ако се появи наемател, който да вземе залата за десет години и вложи сериозни инвестиции в нея, той едва ли ще го направи само заради спорта. Не искам и да си мисля какви наеми може да ни поиска, кахъри се шефът на атлетиката у нас. Най-разумното решение беше няколко федерации, които имат интерес към базата, да участват със средства и тя да бъде ремонтирана. Наистина условията за тренировки в момента не са добри, но все пак имаме някаква сигурност. Лошото е, че никой не е говорил с нас и не са обсъждани никакви варианти. Засега вървят само слухове, продължава Карамаринов.
Валентин Давидов - президент на боксов клуб Академик, също не знае какво ще се случи. Аз съм в тази зала от 1988 година. След като тя беше оставена на произвола на съдбата в продължение на години, естествено е да започне да се руши - коментира той за в.БАНКЕРЪ. И допълни: През последните години се опитвахме да правим частични ремонти със собствени средства и някак си успявахме да се справим. - При мен тренират около 200 човека - от 4-5-годишни деца до 65-годишни хора. Опитвам се да направя така, че до спорта да могат да се докоснат повече хора. Работя и с деца в неравностойно положение. Извозваме със собствен транспорт деца от сиропиталища и интернати, за да ги привлечем към спорта. Ако всички спортни съоръжения станат скъпи и луксозни, то тогава достъпът на хората до тях ще бъде крайно ограничен - смята шефът на боксьорите. Аз не знам какво се гласят да направят със залата, но това, което чувам, не ме радва - категоричен е Давидов.
Шефката на съвета на директорите
Петя Божикова се опита да разсее всички съмнения. Не разбирате ли - заяви тя пред в.БАНКЕРЪ - опитваме се да направим най-доброто. Поставили сме дори непосилни условия за участниците в конкурса. Ще изискаме да бъде направена инвестиция в рамките на 2 млн. лв. и ще поискаме предназначението на залата да не се променя. Но нали разбирате, че тя не може да продължава да съществува в сегашния си вид. Трябва нещо да се направи - категорична бе Божикова. И допълни: Имайте предвид, че всички обекти на Академика 2000 АД са в много лошо състояние. Средствата не стигат и трябва да се търсят всякакви възможности. Предстои да помислим и какво да правим със Зимния дворец, със стадиона, мислите ли че е толкова просто?
Със сигурност знаем, че не е просто. Но също така сме убедени, че мениджирането на дружества е задължение на тези, които са назначени, за да го правят - те затова получават заплати. А отговорността обикновено е на ръководителите, поне в нормалния свят е така. Въпреки тежкото състояние на обекта, финансовите резултати от последните години показват, че независимо от огромните разходи за поддръжка залата все пак е била на печалба. Вярно - от 4000-5000 лв., и то без да е имало стратегия за общото й развитие. Напоследък са правени малки частични ремонти, но никой не си е поставял задача проблемът да бъде решен стратегически. Окончателно и с цялостен ремонт. Когато ръководството на едно дружество реши да го стабилизира, първо оглежда вътрешните си ресурси за това. Какво пречи например акциите на Академика в Сий Палас да бъдат заложени срещу кредит, който ще позволи да се направят необходимите ремонти...?
Нещо повече, месеци наред фирми са отправяли предложения да използват залата за свои мероприятия. Но това желание е било посрещнато с мълчалив отказ. София мюзик ентърпрайсис например е имала предложение да проведе там концерт на световноизвестната група СИМПЛИ РЕД, но така и не е дочакала положителен отговор. Офертата на ВИА ЕКСПО също е останала без отговор. Фирма Лабиринт, която организира строителните изложения, едва ли ще настоява повече да си даде парите там, където не й ги искат.
Предрешеният край
И така... няколко месеца зала Фестивална е в предконкурсна треска, но същевременно никой не поема ангажименти към никого. Защо? Този въпрос е поставил и на министъра на образованието Даниел Вълчев ръководителят на обект Зала Фестивална Чавдар Велинов, но до този момент не е получил отговор от министерството.
Всъщност единственото, което се прави от няколко месеца, е да се подготви конкурсът. Може би се търси и наемателят. А може би е и намерен!
Като си припомняме думите на Ахмед Доган за обръчите, може би няма да е трудно да се сетим кой ще е победителят.
Като сме го ударили на спомени, не бива да пропуснем и още нещо - предизборните обещания на всички политически сили. В тях неизменно бяха застъпени и пожеланията да се подобрят възможностите за масовия спорт в страната. Така де, нали преди избори се обещава - като на циганска сватба. Но никъде не е казано, че обещаното ще се случи. Точно обратното - практиката показва, че задължително е само забравянето на обещанията. След което се работи единствено за човека, но той задължително си има и име.

Facebook logo
Бъдете с нас и във