Банкеръ Daily

Вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов насърчава да се кандидатства по ПВУ:

Следващият транш по ПВУ в ръцете на бъдещите депутати

Пред пълна зала в хотел „Балкан“ вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев откриха форума "Големите пари за малкия бизнес: Възможности за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост".

Срещата бе организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. В нея се включиха главният директор на Главна дирекция "Европейски фондове за конкурентоспособност" Илияна Илиева и изпълнителният директор на ИАНМСП Бойко Таков.

Още в самото начало министър Пеканов повдигна темата за законопроектите, за чието приемане България е поела ангажимент пред Европейската комисия и които са гаранция, че ще получим парите по Плана за възстановяване и устойчивост.

По думите на Пеканов от ЕК са ни дали сигнал, че тези законопроекти са в правилната посока, ето защо, след като служебният кабинет ги изготви, те ще бъдат внесени в парламента и оттам нататък новите депутати ще трябва да поемат отговорността си да ги приемат.

Пеканов припомни, че от години сме критикувани за неефективната си борба с корупцията, за проблемите с върховенството на закона и отчетността на главния прокурор, за която трябва да се намери консенсусно решение, заради което министърът на правосъдието Крум Зарков работи много усилено с Европейската комисия, за да приключи изготвянето на  определените законови текстове.

От думите на Атанас Пеканов стана ясно, че в сряда, 14 септември, министър Крум Зарков ще представи публично законопроекта, по който работи.

Така следващият транш на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост ще е в ръцете на бъдещите депутати, които ще трябва да гласуват внесените от служебното правителство законопроекти.

След това вицепремиерът Пеканов обяви, че по първата програма по Плана за въстановяване и устойчивост - процедуратата за технологична модернизация, която е към Министерството на иновациите и растежа и е в размер на 260 млн. лева, вече кандидатстването тече, като срокът е до 21 септември.

До края на годината Министерството на иновациите и растежа ще отвори още две програми в размер на 600 млн.лева.

Вече сме изпратили и първото искане за плащане към Европейската комисия, като очакванията са до края на годината да получим 2.7 млрд. лева.  По тях вече сме изпълнили необходимите реформи, заради което няма да се налагат законодателни промени.

Предстои от Министерството на иновациите и растежа да подготвят втора процедура по Националния план за възстановяване и устойчивост. Тя е в размер на 30 млн. лева и е за информационни и комуникационни технологии и киберсигурност. Ще представлява изцяло грантова помощ, като е предвидено да обхване около 1400 фирми.

Третата процедура, която Министерството на иновациите и растежа подготвя, е за инвестиции във фотоволтаични централи и батерии и ще е с бюджет в размер на 200 млн. лева. Има и четвърта процедура - с бюджет 120 млн. лева за развойна и интелектуална дейност.

Последва подробно запознаване на бизнесмените с възможностите за кандидатставне. И от Българската банка за развитие представиха какви са техните предимства пред търговските банки в случаите, когато се кандидатства за средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Facebook logo
Бъдете с нас и във