Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Следващата седмица кабинетът ще представи антикризисен пакет

Цената на електрическата енергия за бита остава на нивата от месец юли миналата година, като това е безпрецедентно в Европа. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев по време на блицконтрола в парламента. Въпреки сериозните кризи с повишението на цените на енергоизточниците и войната в Украйна, правителството ще осигури предвидимост за енергийния пазар, увери той. 

"Наблюдаваме увеличение на производството в българската икономика и то значително - над 20%. Това се дължи до голяма степен на организацията на българските фирми и на българските работници. Отнася и се за износа. За март имаме рекорден износ за цялата история на страната. Въпреки спрените доставки на природен газ, ценовите нива, които "Булгаргаз" заявява в Комисията за енергийно и водно регулиране, са подобни или малко по-ниски от тези, които бяха през април. Това, което е направило правителството, е да осигури разумна среда и да не пречи на бизнеса да работи", посочи Василев.

Още следващата седмица кабинетът ще представи антикризисен и антиинфлационен пакет, който ще бъде насочен към облекчаване на разходите на най-бедните, обяви финансовият министър.

Големите фирми са се адаптирали към тежката ситуация, държавата е вдигнала минималната работна заплата с 11% от миналата година, а семействата са освободени от редица разходи - например за детски градини, имаше увеличение на заплатите в образованието и здравеопазването. Прави се преглед на заплатите сектор по сектор, добави Василев, запитан дали ще има увеличение на минималната заплата и на други възнаграждения. "Мерките, които могат и трябва да бъдат дадени в момента, се обсъждат. Те включват комбинация от облекчаване на разходите, както за бизнеса, така и за най-засегнатите групи граждани", уточни той.

Василев отговори и на въпроси, свързани с въвеждането на еврото у нас. "Планът, който обсъждахме за въвеждане на еврото, е публичен от 5 юли миналата година. Този план цялото население го е виждало и продължава да го вижда", подчерта той. И обяви, че по плана са получени няколко технически бележки. "Този план не заменя това да се направи документ за пълните ефекти от въвеждане на еврото за българската икономика", поясни вицепремиерът. И подчерта, че еврото се въвежда по текущия курс, а целевата дата е 1 януари 2024 г. Ние стоим зад това еврото да бъде въведено през 2024, потвърди финансовият министър. 

В отговор на въпрос на депутата от "Възраждане" Цончо Ганев, вицепремиерът подчерта, че с валутния борд ние вече сме приели еврото в икономиката. А официално приемайки еврото, това ни дава място "в стаята, в която се вземат решенията в борда".

Асен Василев също така увери и че до реколтата за 2023 г. в страната ни има осигурено зърно. И припомни, че основните износители са Украйна и Русия, а конфликтът между тях е довел до значителен недостиг на зърно и повишение на цените. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във