Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Следизборно ГЕРБ назначи нов шеф на „Летище София“ ЕАД

Правителството на ГЕРБ назначи нов изпълнителен директор на „Летище София“ ЕАД броени часове, след като стана ясно, че партията губи над 350 000 гласа на изборите и мечтата на лидера си да управлява още един мандат.

 

В понеделник следобед (5 април), пред служителите в администрацията на летището официално е бил представен новият шеф на дружеството Христо Ханджиев. Досега Ханджиев е бил директор на Дирекция „Сигурност“ - същата, която преди него ръководеше досегашният шеф на аеропорта Владимир Рапонджиев. Така че за какво друго, освен за пълна приемственост говори това назначение часове след изборите?

Всъщност, именно с мотива „плавен преход“ е бил представен на служителите новият ръководен екип. За самия Христо Ханджиев се знае твърде малко - че е

близък на доскорошния директор Рапонджиев,

както и че е завършил право.

Заедно с Христо Ханджиев, като нов член на Съвета на директорите е била представена и Христина Янкова, също бивш служител на летището, която си е тръгнала от него след конфликт с досегашния шеф на борда Ася Иванова. Както първи писа „БАНКЕРЪ“, в края на 2020 г., Янкова беше избрана с конкурс от Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК).

Припомняме, че на 2 април (петък) изтече последният официален работен ден на Владимир Рапонджиев, а две седмици по-рано от аеропорта си тръгна - след изтичането на 3-месечно предизвестие - и Мая Андреева, бивш член на директорския борд.

Тук главният въпрос е

какво точно означава мотивът "плавен преход"

с който са били представени Ханджиев и Янкова?

Ако става дума за преход между досегашното държавно управление и избрания концесионер SOF Connect, това означава само едно. И то е, че трябва да очакваме в сряда (7 април) Министерският съвет да гласува драстична промяна в подписания на 22 юли 2020 г. концесионен договор: плащането на над 245 млн. евро да бъде отложено с 25 години!

Ако обаче иде реч за „плавен преход“ между сегашното и бъдещото правителство (каквото и да е то) - на 45-ия парламент или служебно - кадровата рокада би могла да се приеме за нормална. Все пак летище София не може да работи неизвестно колко време

без законно назначено оперативно ръководство.

И ето тук веднага възниква въпросът "Доколко новоназначеното ръководство на аеропорта е законно, след като конкурсът на МТИТС за избор на нови членове на директорския съвет беше прекратен?" Така новият 3-членен борд на „Летище София“ е хибрид, съставен от досегашния му председател Ася Иванова, новоизбраната от АППК Христина Янкова и от новия шеф Ханджиев, който не се е явявал на никакъв публично обявен конкурс за това. Интересно е и как ли ще работят заедно Христина Янкова и Ася Иванова след конфликта, заради който Янкова е напуснала?

Освен това, за да бъде съставен съветът на директорите в съответствие с действащия Закон за публичните предприятия, бордът трябва да се състои от петима души, избрани след конкурси от АППК и от МТИТС.

Да, ама не - ГЕРБ продължават да си управляват държавните компании като бащиния! И точно тук явно се крие разковничето в мотива „плавен преход“. Ако за шеф на „Летище София“ ЕАД беше назначен външен човек, той веднага би поискал

пълна финансова ревизия на дружеството,

за да види обективно в какво състояние го поема. Такава ревизия със сигурност ще бъде направена от следващото ръководство на аеропорта, а дотогава новото най-вероятно ще се опита да прикрие някои неща от работата на предишното, които не бива да бъдат разкрити от ревизорите. Още повече, че както неведнъж „БАНКЕРЪ“ писа, в течение на почти 4 години досегашното ръководство на „Летище София“ ЕАД не направи нищо не само за развитието на аеропорта, но дори и за запазване на състоянието, в което го прие.

През този дълъг период вместо да инвестира, с което да запази и дори да увеличи летищните такси, то, напротив, ги намали драстично от 01.01.2019 г., поради което му се наложи дори и да връща пари на авиокомпаниите.

А всички важни решения, за които „БАНКЕРЪ“ неведнъж писа, които бяха отлагани с години, сега ще трябва да бъдат взети от следващо правителство и, съответно, разходите за тях направени от него, за да отговори летище София на международните изисквания за авиационна безопасност и сигурност на обслужваните от него пътници и самолети. Защото става въпрос

за доста неизпълнени предписания

на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ относно състоянието на полосата за излитане и кацане и на важни пътеки за рулиране, както и за доставка на скенери за проверка на багажите от нов, по-висок клас – т.нар. „Стандарт 3“. Заради бездействието на досегашното ръководство, под заплаха бе поставена дори дейността в Северния район, където се обслужват самолетите на нашите партньори от НАТО!

Така че на изборите близо 3/4 от хората на практика гласуваха не само срещу ГЕРБ, но и срещу провалена политика на кабинета „Борисов-3“. И по-конкретно - на транспортното министерство в областта на гражданската авиация, за чието спасяване по време на пандемията не бе направено почти нищо. А последното ръководство на „Летище София“ ЕАД оставя още едно държавно предприятие, при това – част от стратегическата инфраструктура на страната, в пълен колапс –

с раздут щат и без средства както за заплати,

така и за посрещане на най-належащите експлоатационни разходи, свързани с безопасността на полетите и сигурността на самолетите и пътниците.

И още – въпреки 3-месечните предизвестия за напускане, подадени от Мая Андреева и Владимир Рапонджиев, транспортното министерство не реагира адекватно, за да спази Закона за публичните предприятия и не проведе конкурс за избор на ново, този път – професионално ръководство.

Вместо това, ръководството на МТИТС се опитва да неглижира публикуваните информации за състоянието на летище София, като дори и се опитва

да оказва натиск върху редакциите

без да посочи официално и конкретно нито един неверен факт в публикациите на „БАНКЕРЪ“ и останалите медии.

Дано следващите управляващи загърбят политиката за назначаване на „наши хора“, независимо дали те са физкултурници, калинки или други непрофесионалисти, на възлови позиции  - не само на „Летище София“ ЕАД, но и в останалите държавни дружества, а да се опират единствено на професионалисти, назначавани с обективно проведени конкурси.

Освен това наистина е и крайно време, вместо да се занимава с треторазредни „шпионски“ скандали, прокуратурата да потърси отговорност за проваленото управление и нанесените на летище София щети в особено огромни размери!

Белчо Цанев

Facebook logo
Бъдете с нас и във