Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След заседанието на МС Борисов обикаля ниви и стопанства

S 250 834606e1 88ea 40cb 923a cad57a1a9abe

"Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега“. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща с представители на сектора.

Малко след редовното правителствено заседание Борисов се включи на живо във Фейсбук от нива. Той изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания.

"За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата“, подчерта министърът на земеделието Десислава Танева, която придружаваше министър-председателя. Танева добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис били предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. "Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, посочи още тя. Министърът уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. 

Премиерът изтъкна, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

След това Борисов посети и стопанство за отглеждане на биволи. "Осигурихме над 11 милиарда лева по време на мандата за развитие на земеделието като само през изминалата година дотациите са за повече от 3 милиарда лева", похвали се той.

Земеделският министър обяви от 19 април е предвидено да започне приемът на проектни предложения по подмярката за инвестиции в земеделските стопанства, която е една от най-атрактивните в Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. В момента по нея тече обществено обсъждане. А през следващите два месеца земеделските производители ще бъдат подпомогнати с над 650 млн. лв., съгласно индикативния график на фонд ,,Земеделие”.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във