Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След записа "извън контекста": Търговските вериги пак атакуваха Танева

Министерството на земеделието, храните и горите ограничава свободната търговия и създава хаос на пазара чрез поредица от решения „на парче“, заявиха от Сдружението за модерна търговия, което обединява големите търговски вериги. 

От сдружението изразяват недоумението си от приетото от Министерския съвет на 12 юни 2020 г. ново Постановление.  Поправката предвижда 90% от площта за излагане на някои млечни продукти (кисело мляко, заквасена сметана, пастьоризирано прясно мляко, бели саламурени сирена, цедено мляко, катък, кашкавал, извара и кефир) да бъде за продукти, произведени от български производители от 100% сурово мляко.

В момента при някои от изброените млечни продукти предлагането е дори над 90%, при други е под този процент, а количествата се определят единствено на базата на потребителското търсене. Сдружението напомня, че било ясно заявено и на съвместния брифинг с министър Танева на 14 април, че търговските вериги се обявяват за защита на българската суровина, но са категорично против намесата в продуктовата политика и разпределението на търговските площи и всяка форма на ограничаване на свободата на търговците на дребно да избират своя асортимент, осигурявайки търсените от потребителите стоки.

В предишни свои позиции Сдружението за модерна търговия обвини агроминистъра в лобизъм за "близки до нея кръгове".

Неотдавна обединението между вериги като Billa, dm, Kaufland, Lidl, ProMarket, T MARKET, "Аванти" и "Фантастико" заяви, че въведеното задължение търговските вериги да предлагат българска продукция на местни производители в обектите си противоречи на българското и европейското законодателство, създава предпоставка за корупция и е на практика е неработещо. Впоследствие се стигна до примирие между властта и бранша. 

Новите промени, приети от правителството се приемат като опит да избегне санкции от Европейската комисия, която на 14 май даде 1 месец срок за отговор на критичните й забележки по повод квотите за българските производители в супермаркетите. 

Това е и пореден скандал около агроминистъра, след като изтеклия видеозапис, който повдигна въпроса дали Танева съветва земеделци да се прикриват измами, за да не бъдат спрени парите от ЕС за българското земеделие. 

Скандалът избухна заради изказване на министър Десислава Танева във видеоконферентния разговор по време на Консултативен съвет по зеленчукопроизводство и овощарство, който се е провел в края на март. На него тя казва: “Аз ви предлагам да се придържаме, че нямаме такива измами и всичко е наред, защото иначе и това (финансиране, бел. ред.) ще ни спрат. В крайна сметка ние изпълнихме това, което браншът искаше. Но сега да се хвалим какви измамници сме... Утре нали ще кажат, значи не трябва да получавате тази помощ!”.

Танева заяви, че думите й са извадени от контекста. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във