Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

След студеният резерв властта да врътне кранчето и на другите си "резерви"

Прекратяват се договори, а кой ще възстанови парите от кражби и далавери?

S 250 32ba00ef ac72 4e6c a511 6067ffee3738

В енергетиката се въртят милиони, излезли от джоба на данъкоплатеца, затова този сектор у нас винаги е бил тясно свързан с политиката. В този смисъл не е изненадващо, че след "Росенец" лидерът на "Да, България" Христо Иванов отвори втората кутия на Пандора - управлението на енергийната система и този път „дебаркира“ пред входа на единствената газова централа у нас – ТЕЦ „Варна“.

Дружеството е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и от няколко години получава пари от държавата за поддържане в готовност на мощностите, които трябва да се включат в случай на нужда от ток. Това по същество представлява студения резерв в енергетиката – по всяко време да има блок на централа, който при високо потребление или друг проблем е готов да се включва веднага и да произвежда електроенергия.

Преди на енергийната карта у нас да се появи ТЕЦ „Варна“ основната част от задълженията за студен резерв се изпълняваха от държавната ТЕЦ „Марица Изток“ 2, ТЕЦ „Бобов Дол“ и ТЕЦ „Марица 3“ - Димитровград. Съответно, за да се обезпечи сигурността на енергийната система, в сметките на всички български потребители се начисляват средства за поддръжката на този резерв. Търговете за него пък се провеждат от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), който е част от Българския енергиен холдинг. ЕСО определя с кои централи да сключи договор за такава услуга.

Така беше досега, нищо че едва след акцията на Христо Иванов политиците сякаш "прозряха", че има

нещо съмнително в цялата работа.

По думите на Иванов само с последния договор за поддържането на блоковете си в готовност ТЕЦ „Варна“ е успяла да спечели 54 млн. лева. Според данни на работниците от централата пък през последните две години те са били включвани само пет пъти и всеки път това е струвало на данъкоплатците над 10 млн. лева. Тези данни бяха представени като отворено писмо на колектива на централата, след като на фона на протестите срещу управлението държава изведнъж се разбърза да прекрати сегашните договори за студен резерв и да ги замени с така наречените механизми за капацитет. При тях централата, която да стои на стендбай и да продава електроенергия за системата, ще се избира чрез открити търгове. Промените вече се гледат от депутатите и бяха вкарани за обсъждане чрез „задния вход“ – Закона за енергетиката ще се промени с преходните разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация. А целта е да се спре изтичането на средства към частни централи.

В крайна сметка

временното решение на проблема

дойде от премиера Бойко Борисов по време на правителственото заседание през седмицата. Той разпореди средства за студен резерв да се дават единствено на държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“. Централата е в тежко финансово състояние от години, но точно тя отвори вратата на ТЕЦ „Варна“, за да навлезе на пазара на студения резерв през 2018 г., като незнайно защо се отказа от собствения си договор. Тогава ЕСО направи по спешност търг и той бе спечелен от централата на Доган.

Е, на този етап, както обясни енергийният министър Теменужка Петкова, държавата ще възлага студения резерв единствено на държавната ТЕЦ след доклад на ЕСО и само при необходимост.

Как се стига до печалба без работа?

Варненската централа бе продадена от чешката енергийна компания ЧЕЗ на бившия транспортен министър от кабинета "Орешарски" Данаил Папазов. Неговата фирма "Сигда" закупи за 50 млн. евро активите на изведеното от експлоатация и без комплексно разрешително за работа предприятие. Още тогава Папазов обясни, че целта е не само да се възроди централата, но и да се направи нов пристанищен терминал, който да вземе част от оборота на държавния терминал във Варна. И действително само за няколко месеца бяха получени необходимите документи за работа на три от блоковете – 4, 5 и 6. Именно един от тях в момента се поддържа в готовност за студен резерв.

Сключени бяха договори и с „Булгаргаз“ за доставка на природен газ. Но от отчетите на газовата компания се вижда, че централата често има просрочени задължения за доставките на синьо гориво.

Месеци след покупката се разбра, че "Сигда" е продала 70% от дела си на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В този период в борда на директорите на централата бе назначен и енергийният експерт Георги Христозов. Преди това той бе директор в ТЕЦ „Марица Изток 2“, която се отказа от договора си за студен резерв.

Още в първата година на управлението си

Доган успя да получи 27 млн. лв. от договори за студен резерв. Останалите над 26 млн. лв. ТЕЦ „Варна“ спечели с контракта, който изтича сега в края на юли.

Иначе самата централа край морето не е първа младост и има немалко технически проблеми. Специалисти от енергетиката на няколко пъти са обяснявали, че трите ѝ останали блока работят в предавариен режим, заради липсата на инвестиции. Това се доказва и от ЕСО, откъдето обявиха преди време, че са глобили ТЕЦ „Варна“ с над 2 млн. лв. заради невъзможност да стартират блок и да произвеждат електроенергия – по схемата на студения резерв.

Всички тези факти са много добре известни на властта и то не от вчера. Но едва сега тя тръгна да проверява договори и уж да се ориентира в обстановката. Даже и прокуратурата започна проверка на ТЕЦ „Варна“ по повод на медийни публикации, в който бе замесен и бившия съдебен министър Христо Иванов.

С подготвяните промени и въвеждането на механизмите за капацитет се очаква всички централи да могат да участват при равни условия на търгове за доставка на електроенергия, в случай на нужда.

 

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във