Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След седмица става ясно коя оферта печели конкурса за новите машини на пехотата

Очаква се след седмица да е ясно коя оферта печели конкурса за новите бронирани машини за пехотата. Това съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов след отварянето на офертите. До финала бяха допуснати две компании - финландска и многонационална с американско участие. 

Близо 1,5 млрд. лв. е стойността на проекта, който се придвижва с изключително забавяне. Според предварителните планове страната ни трябва да закупи 150 машини за три батальонни бойни групи, доставка на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Но и тези параметри може да не са окончателни заради постоянното редуциране на цената. По неофициална информация сегашните оферти на финландската фирма и мултинационалната с американско участие може да са над определения от България таван на цената.

Според Каракачанов резултат ще има след седмица, защото има и други параметри по проекта, които трябва да са изпълнени, може да има различни предложения, всичко това трябва да се обработи, както беше със самолетите, така беше и за корабите. След това започват преговори за подобряване на офертата, допълни той.

Тези преговори ще бъдат, след като машините на участниците в конкурсите преминат полеви тестове – цялата процедура ще отнеме поне два месеца, каза още Каракачанов, който се надява на договор до края на януари или февруари.

Facebook logo
Бъдете с нас и във