Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След протеста: Държавата пуска нова помощ за туроператорите

Нова мярка за подкрепа на бранша дава възможност на туроператори да получат до 15 на сто от оборота им без ДДС през 2019 г., съобщи Министерството на туризма. 

Средствата се използват единствено за  възстановяване на дължимите суми на клиенти за неосъществени пътувания в периода 0 март 2020 г. до 31 декември 2020 г. поради възникналата епидемия от COVID-19. 

Помощта  ще се предоставя при условия, критерии, ред в размер на проценти от оборота, определени от Министерски съвет по предложение на министъра на туризма в рамките на неусвоените средства по  схемата за държавна помощ,  прилагана към момента. Субсидията се дава независимо от получаването на средства по досега действащата схема и при спазване на правилата за държавни помощи.

Финансиране на новата мярка е осигурено от вече отпуснатите, но неусвоени средства от националния бюджет.  Според индикативните стойности неусвоените средства са близо19  млн. лв.

Според действащата в момента мярка, размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г. за туроператори и туристически агенти, като предоставената помощ  приоритетно се използва за  връщане на суми по неосъществени пътувания и  компенсиране на разходи за основната дейност. Настоящата схема действа при същите условия до 5 април. Желаещите могат да подават предложенията си до 22 март.

Промените в помощите за туроператорите идват след браншови протест, който се проведе преди дни пред сградата на Министерския съвет. Основни искания бяха намаляване на ДДС за туризма на 5 процента в следващите две години, както и удължаване на срока за възстановяване на предплатени суми за отменени пътувания в чужбина. Браншът настоя и за oтпycĸaнe нa 69 млн. лв., c ĸoитo дa ce cъздaдe гapaнциoнeн туроператорски фoнд.

Създадената нова схема за държавна помощ ще се нотифицира пред Европейската комисия и ще влезе в сила след обнародване в Държавен вестник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във