Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След поискани оставки БДЖ получава 31 млн. лв. държавна помощ

Правителството одобри допълнителни плащания от централния бюджет към Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в размер на 30 946 000 лв. Сумата ще бъде предоставена на „Холдинг БДЖ“ ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възстановена до 28 декември 2020 г.

Средствата се предоставят на холдинга за погасяване на задължения по Втория облигационен заем, сключен през 2007 г. 

Във вторник от дружеството съобщиха, че заплатите в държавните железници се вдигат със задна дата - от 1 януари. Съветът на директорите е решил възнагражденията на локомотивния персонал в "БДЖ-Пътнически превози" да се увеличат с 12,5 %. По този начин заплатите на всички служители в "Пътнически превози" и "Товарни превози" ще бъдат повишени считано от началото на годината.

Увеличението се определя в зависимост от заеманата длъжност и варира от 11% до 12,5%. 

От холдинга уточниха, че увеличението на заплатите на персонала е резултат на проведените реформи и подобреното финансово състояние в "Холдинг БДЖ" и двете дъщерни дружества.

Миналата седмица БСП настоя министър Ивайло Московски да освободи цялото ръководство на БДЖ. ”Ако той продължава да държи на него и твърди, че то изпълнява задълженията си и не го освободи, ще поискаме неговата оставка”, категоричен бяха от левицата. 

Повод за коментара е разследване на Нова телевизия, което разкрива как БДЖ плаща хиляди левове за ремонти на локомотиви, които след броени часове или дни отново се повреждат. Става ясно и как машинистите от държавните железници масово надвишават допустимия извънреден труд. След като разследването беше излъчено, служител на БДЖ получи смъртни заплахи заради това, че е разкрил някои нарушения в холдинга. В същото време футболисти са били назначавани формално и са получавали заплата, без да идват на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във