Банкеръ Weekly

Бизнесменът Красимир Дачев, председател на Съвета на директорите на "Свилоза" АД – Свищов, пред в."Банкеръ"

След кризата ще последва бързо възстановяване, каквото не сме и сънували

Господин Дачев, живеем в дни на страхове - за живота си, за здравето си, за оцеляването си. Но няма как да не си задаваме  и въпроса - какво следва след пандемичната криза?

- След пандемичната криза ще последва едно много бързо възстановяване, което даже не сме го и сънували. Естествено е, че ще останат повече промени в главата ни и в нашите междуличностни отношения.  В периода на  възстановяването ще се чувстваме  като след баня.

Вие сте сред най-известните български предприемачи, а ръководеното от Вас предприятие „Свилоза“ със сигурност също е изправено пред сериозна финансова опасност. Какво правите, за да се справите със ситуацията?

- И ние имаме много тежки финансови проблеми и те са свързани с международната цена на борсите на целулозата, която падна много чувствително - с близо 50 % от  месец март миналата година досега. А от месец октомври насам вече работим под себестойност. Какво правим? Мобилизация! В такива моменти нищо друго не ни трябва освен да се мобилизираме, защото към проблемите на световната финансова система се прибави  и проблема с този корона вирус. Ефектът на рецесията и симптомите на рецесия бяха многократно засилени с връхлетялата ни пандемия. При тази ситуация няма друг изход, освен мобилизиране на всички, които работят в предприятието, защото само това може да ни извади от ситуацията.

Правителството обяви икономическите мерки, които държавата ще предприеме. Доколко те ще могат да компенсират хората на бизнеса като Вас?

- Естествено, че всякаква интервенция от страна на правителството, чрез която могат да се компенсират загубите, е добре дошла. Няма как обаче да не прави впечатление, че вместо да се мобилизираме, всички започваме да хленчим. Това много ме изненадва. Ако се вгледаме в историята ще видим, че в моменти, когато има проблеми за цялата държава, обикновено хората са се консолидирали, мобилизирали са се, подпомагат се. А ние сега? Явно толкова сме се разглезили вече, че не можем да се вземем в ръце, въпреки доброто желание на Правителството да помага и въпреки  милиардите, които то отпуска .

В последните дни възникват много  въпроси около  тези мерки - смятате ли, че ще има по-специален „подбор“  на фирмите  и предприятията, които ще  се възползват от помощта на държавата?

- Дали ще има специален подбор? Не вярвам! Въпреки, че ще има много такива мераци, защото знаете, че риба се лови в мътна вода. Може би ще има и такива изключения, но не допускам, че точно в този момент хората от които зависи прилагането на тези мерки ще си позволят такива волности. Аз съм позитивно мислещ.

От години сте известен със сериозната социална политика, която прилагате  по отношение на работещите във Вашето предприятие. Тя ще претърпи ли промяна след очаквания удар върху производствата?

- Ще направя всичко възможно тази ситуация да не се отрази по никакъв начин на положението на работниците, въпреки че това ще струва много средства. Дори в момента това да се почуства по-слабо , със сигурност ще се отрази в следващите една-две години. Но опитите, които ще направя ще бъдат в посока да няма промяна. Моето отношение към хората, които работят в тази ситуация, също ще остане такова, каквото е било и да този момент.

Все пак ако се наложи, ще освобождавате ли работници и ако решите да избегнете такъв ход,  имате ли резерви, чрез които да се справите?

- Ние резервите, както вече споменах,  ги консумираме още от месец октомври. Когато започнахме да работим под себестойност и загубите на месец стигнаха над 1.5 млн. лева. Имали сме такива периоди, ще гледаме да устискаме и сега. Още  два-три месеца  не вярвам да има някакъв проблем. И тук няма противоречие в моите думи, че ние след този вирус няма да изчезнем след около месец. Проблемът е, че при нас и стоката, която произвеждаме е борсова, а там нивата са паднали на 24 - годишно дъно. А те няма да могат толкова бързо да се възстановят, тъй като фабриките, които произвеждат и работят с моята суровина сега са затворили.

Можете ли да предвидите размера на пораженията, които кризата ще донесе?

- Естествено, че ще има поражения в световен мащаб. Прогнозите са спадът в производствата в целия свят да бъде между едно-две на сто. Разбира се има и по мрачни прогнози - до пет на сто. Аз мисля, че у нас брутният ни вътрешен продукт ще падне  максимум до три на сто. Причината е, че винаги след такива моменти на криза има много бързо възстановяване и период на въодушевление на отворения пазар, и на хората, които им е писнало да бъдат в такава ситуация. Затова смятам, че пораженията ще бъдат повече в мозъците, отколкото реални такива.

Но едва ли днес някой може да предвиди размера на пораженията с математическа точност. Това е въпрос, който със сигурност ще получи отговорите си доста по-късно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във