Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След края на пандемията ще има индексиране на пенсиите, обеща Борисов

След края на пандемията от COVID-19 ще има индексиране на пенсиите. Дотогава пенсионерите ще получават добавка от 50 лева на месец. Това обеща премиерът Бойко Борисов в село Лесидрен, община Угърчин, Ловешка област. Срещата му с жители на селото бе излъчена във Фейсбук профила на премиера.

Борисов попита пенсионерите от Лесидрен дали си получават добавката от 50 лева, отпускана вече трети пореден месец от правителството като помощ за преодоляване на коронакризата. "Докато има пандемия, ще е така. Не може едновременно да индексираме пенсиите и по 50 лева отгоре да даваме, защото това са по 108 милиона лева на месец. Щом свърши пандемията, ще индексираме и пенсиите", увери премиерът.

Обсъждат се няколко различни предложения, касаещи размера на пенсиите. Единият вариант е да продължи добавката от 50 лв. месечно. Друг вариант е преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 г., като при него ще бъдат преизчислени пенсиите на 1 млн. 100 хиляди души. Има и предложение от страна на синдикатите за преизчисляване на всички пенсии, като се промени съответно индивидуалният коефициент, за да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване в страната. 

Предстои да бъде взето решение на Коалиционен съвет. Надеждите са това да се случи до края на месеца, най-късно в началото на октомври.

Различните варианти ще струват общо между 1 млрд. 200 млн. лв. годишно до 3 млрд. 800 млн. лв. Социалният министър Деница Сачева е привърженик на модела, свързан с индексация на индивидуалния коефициент, за да продължи правителството споразумението си със синдикати и работодатели.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във