Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След изискването за сертификат: 200 хил. ваксинирани с първа доза

"Има нотки на оптимизъм. 200 хиляди са се ваксинирали с първа доза след въвеждането на зеления сертификат. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров на среща с представители на Обществения съвет, който беше създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините. Срещата се проведе в Министерския съвет. Кацаров посочи, че обстоятелствата налагат да има такова формирование, каквото е Общественият съвет. "Въпросът дали да се ваксинираме стана много щекотлив. Вече сме трети месец в тази вълна", каза още той. И допълни, че тази криза е огромно изпитание пред народа ни, но тя далеч не е само здравна . Има икономически измерения, има и дълбоко духовно измерение. Това ожесточено противопоставяне по въпроса за живота и смъртта е нещото, което отива твърде далече, изтъкна министърът.

"Може би след изборите страстите ще стихнат, може би повече хора ще имат друг прочит на нещата, но това, което се случва в последните месеци, поставя и такъв род въпроси. Кризата е възможност може би най-сетне да се осъзнаем като нация и като хора, които могат да живеят заедно, да формират заедно посока, в която да се движат. Кризата изисква лидерство и хора, които да застанат отпред, да поемат риска и да посочат пътя", смята здравният министър.

Над 8 хиляди са доброволците в борбата с коронавирусната инфекция, каза Красимир Гигов, председател на Обществения съвет. Обществото ни все още не може да създаде колективен имунитет заради ниското ниво на ваксинация, добави той.

Певицата Люси Дяковска призова хората да се имунизират. Тя сподели, че вече си е поставила трета бустерна доза, а фактът, че е ваксинирана, ѝ помага много при честите пътувания до Германия, където работи. Според нея зелените сертификати са въведени у нас със закъснение и това донякъде е попречило на хората да осмислят навременно ситуацията. Според нея на обществото да се представят по-убедителни аргументи в подкрепа на ваксинацията.

Джелал Фаик, главен секретар на Мюсюлманското изповедание в България, отбеляза, че още от началото на кампанията е подкрепил имунизирането срещу COVID-19 у нас. Той напомни, че ваксинации в България се правят от повече от век и имаме история в тази област.

Борис Линков, състезател по лека атлетика, бронзов медалист от Европейското първенство в Талин, посочи, че е ваксиниран още през март и никога не е изпитвал противоречия по въпроса, защото така се чувства по-защитен.

Според психолога Ани Владимирова трябва да се подобри медийната комуникация по въпроса с ваксините. А социологът Първан Симеонов цитира изследване, според което голяма част от колебаещите се да се ваксинират, са преболедували. Хората, преминали през болестта, често срещат съвет от лекари да отложат ваксинацията и това е проблем, по който трябва да се работи, смята той. А кампанията е нужно да акцентира върху по-младите хора, вместо върху по-възрастните, защото при младите има уязвими групи, които не попадат в посланията на здравните власти. Трябва да бъде поощряван добрият пример и да се спре с назидателния тон към нежелаещите да се ваксинират.

Александър Христов, комуникационен експерт, апелира да се направи анализ на групите, които отказват да се ваксинират, за да се работи с всеки един от страховете им чрез правилно избрани послания.

От Арменската апостолическа православна църква споделиха, че се опитват да убедят все повече и повече хора да се ваксинират. Отправиха призив към всички съграждани и представители на арменската общност да се ваксинират.

Според социолога Андрей Райчев българинът не се ваксинира от страх, а не от липса на цивилизованост. Затова трябва да се дават адекватни примери.

Директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Курило Цветеслава Гълъбова призова властите да не отстъпват от зеления сертификат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във