Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След година ще заработи единна система за туристическа информация

Единната система за туристическа информация ще започне работа от май следващата година. Това каза на пресконференция министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя и изпълнителният директор Огнян Траянов от "Технологика" - избраната фирма - изпълнител, подписаха договор за изграждане и внедряване на системата. ЕСТИ ще свърже в реално време регистрите на местата за настаняване с Министерството на туризма, НАП, МВР, НСИ и общините. По този начин се облекчава обменът и обработка на данните от различните регистри.

"Според предварителни прогнози до три години от началото на работата на системата се очаква ръст с 20 на сто на приходите от нощувки на база на сега регистрираните, което ще се дължи на ежедневното автоматично въвеждане на данните. Системата е част от борбата със сивия сектор и е свързана със сигурността", обясни Ангелкова, цитирана от БТА. 

Повече от година и половина тече обжалване на процедура за обществената поръчка за системата. Договорът е на стойност 1, 128 млн. лева с ДДС, а шест месеца е срокът за изпълнение на техническото задание. След това ще има тестови период . От май догодина системата ще функционира напълно във всички места за настаняване - клас А и Б, като за последните места за настаняване - основно хижи, къщи за гости, апартаментни комплекси, апартаменти за гости, които се намират в по-труднодостъпни райони, ще може да се подава информация в съответното кметство на хартиен носител. Предвижда се да има списък с труднодостъпните места, който ще бъде одобрен от министъра и ще бъде публикуван на сайта на ведомството. С напредването технологии ще може и през смарт телефоните да се въвеждат данните.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във