Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

След газа поскъпва и топлото

Лятото е време за почивка и хората малко се вълнуват от сметките си за топла вода. Но въпреки все още ваканционното настроение и очакването на лелеяните изравнителни фактури  парното през следващата зима осезаемо ще поскъпне. "Теслата" отсега ни я подготвя държавната компания "Булгаргаз". Тези дни тя пусна своето предварително обявление за цената на природния газ от октомври. Искането на газовия доставчик е за увеличение в началото на зимния сезон с 15%, което неминуемо ще се отрази и върху цените на парното и топлата вода навсякъде в големите градове. (Според наредбите на Комисията за енергийно и водно регулиране всяко поскъпване на синьото гориво с над 5 на сто повлича след себе си и цените на парното и топлата вода). При искане за скок в цените на газа с 15% няма да е никак лесно на Иван Иванов и КЕВР да овладеят поскъпването на парното точно преди зимата.

Досега енергийният регулатор все намираше начини да намали с няколко процентни пункта щенията на "Булгаргаз", но това едва ли ще продължава вечно. Държавната компания и без това има финансови затруднения. Още при последното поскъпване на газа през юли от там обясниха, че неприемането на исканите от тях цени застрашава работата на дружеството. Възможно е да се стигне до момент, в който то да има затруднения при доставките на природен газ за страната, заяви тогава директорът му Николай Павлов.

Окончателното решение за цените енергийният регулатор ще вземе в края на септември, но при сегашните тенденции на пазара  на горивата не се виждат много причини прогнозата на "Булгаргаз" да се промени. Ето защо е напълно възможно парното и топлата да поскъпнат с нови 7-8% от октомври, обясняват експерти. Така  кумулативно само за това лято топлофикационните услуги ще са поскъпнали с близо 20 на сто. Подобно ще е и поскъпването на топлата вода и парното за абонатите на Топлофикация "София", която е и най-голямото предприятие от този вид у нас. Припомняме, че то от години работи на загуба и по-високите сметки вероятно ще накарат много хора да преосмислят дали да ползват услугите му занапред.

Искането на "Булгаргаз" не се гледа с добро око и от бизнеса. Причината е, че увеличение с 20% на синьото гориво за едно лято ще доведе до поскъпване на редица стоки, а и на някои услуги като таксиметровите превози например. Отопляващи се с природен газ също ще бъдат ударени по джоба.

Колкото до Комисията за енергийно и водно регулиране, за нея остават две възможности - или да се опита да балансира между исканията на всички, или да вземе дежурното решение, като не признае разходи на газовия доставчик и съответно ограничи поскъпването.

Най-неочаквано лидерът на партия АБВ Румен Петков сезира неотдавна КЕВР за нарушения при експлоатацията и спазването на екологичните норми при газовото находище "Галата" край Варна, чийто концесионер е "Петрокелтик България" ЕООД.

По време на срещата си с шефа на комисията Иван Иванов, Петков е настоял енергийният регулатор да извърши пълна проверка на структурата на собственост на концесионера, както и на финансовата и техническата му обезпеченост.

В момента собственик на "Петрокелтик" е регистрираната на Каймановите острови Worldview Capital и Петков сигурно знае, че като офшорна фирма първата й грижа не е да показва кой стои зад нея. Освен това той иска Министерството на енергетиката да предостави пълен анализ, както и копие от договора за концесия, за да се идентифицира правото на дейност по извършване на газосъхранение, тъй като концесионният договор предполагал единствено и само добив. 

Според Румен през ноември 2017-а в писмо до енергийното министерство концесионерът е заявил, че не е в състояние да добива повече газ. И при това положение всички съоръжения би трябвало да преминат безвъзмездно в управление на държавата.

Политикът смята също така, че концесията се експлоатира по непрофесионален начин и това води до загуби на подземни богатства, включително и до преки щети, чрез неизпълнение на минималния годишен добив.

Защо извън парламентарната формация АБВ - и по-конкретно председателят й, се е захванал точно с този въпрос, не е много ясно, но находището "Галата" беше единствената алтернатива на руските доставки на природен газ за страната. Неговите ресурси се изчерпаха и идеята на "Петрокелтик" бе да поднови доставките на синьо гориво, но от друго находище, близо до Каварна. Това обаче не се осъществи. Иначе  още преди десетина години, когато се знаеше, че ресурсите от Галата се изчерпват, компанията имаше намерение да създаде газово хранилище в морето. Тогава КЕВР и Министерството на енергетиката не разрешиха това да се случи. Интерес към това хранилище проявяваше и "Овергаз", но енергийният регулатор въобще не позволи да се говори за концесия за съхранение. Сега обаче ситуацията като че ли е малко по-друга покрай плановете на Бойко Борисов за хъб "Балкан".

Мениджърът "Развитие на бизнеса" в "Петрокелтик" Гари Левсли потвърди в интервю за в."БАНКЕРЪ" (брой №25, 2018 г,), че основният проект на компанията сега действително е да преобразува съществуващото находище "Галата" в газово хранилище. "През последните 15 години са произведени  около 2 млрд. куб. м газ от него. И е доказано - всички геоложки проучвания са приключили - че "Галата" има перфектната пропускливост, за да бъде превърнато в първокласно газово хранилище. Още повече че преобразуването няма да струва много пари, тъй като през 2009-а инвестирахме много, за да направим газопроводите и компресорите реверсивни", отбеляза Левсли. Той обясни, че по време на дискусия в Брюксел по проекта за газов хъб "Балкан" е било постигнато съгласие между останалите участници, че ново газово хранилище всъщност е необходимо, за да допълни проекта за газовия хъб. "Искаме нашето хранилище да е част от по-големия проект за хъба. Ние възнамеряваме да инвестираме в хранилището, ако има достатъчно търсене. Да го разширим и управляваме и в бъдеще", посочи още Гари Левсли. Според него наличието на две хранилища (действащото в Чирен и бъдещото в Галата - бел. ред.) е в съответствие и с третия енергиен пакет на ЕС - директива, която има за цел да либерализира пазара на природен газ. "Днес все още има предпоставки за монопол, тъй като "Булгаргаз" е доставчик на по-голямата част от газа в страната. Чрез хранилища, собственост на трети страни, ние всъщност ще донесем повече конкуренция - ще има повече търговци, които търсят да купуват газ, когато синьото гориво е относително евтино, да го съхраняват и след това да го продават, когато цената е по-висока", изтъкна мениджърът на "Петрокелтик".

Facebook logo
Бъдете с нас и във