Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След две години "преодоляване" на бумащина , Несебър ще има обновено пристанище

Две години отне на ръководството на община Несебър , за да стигне финалната права за реализацията на проекта си за модернизация на Рибарското пристанище „Северна буна – Несебър“.

Купищата процедури и съгласувания, които последваха  подписания още през април 2019 г. договор с Министерство на земеделието, храните и горите за безвъзмездна финансова помощ за проект „Реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър“ по „Програма за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.“, най сетне са извървени.

Чрез този контракт, на общината бяха отпуснатите близо 7.5 млн. лева. Европейското финансиране за този проект беше определено на  5.5 млн. лв., а 1.8 млн. лв. бяха от национално съфинансиране.

Но „изгазването“ на безкрайната чиновническа бумащина сериозно забави проекта. Сега след толкова перипетии, началото на строително-монтажните работи за модернизация на Рибарското пристанище ще бъде дадено на 26 март от 10 часа, съобщиха от общината.

Проектът предвижда оптимизиране на капацитета на съществуващото пристанище, като се осигури подобряване на условията за улов, разтоварване и първа продажба на риба.

Тази инвестицията ще създаде защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби, като по този начин ще се удовлетвори потребността от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност.

Главната цел на този проект е да се подобри конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на рибарството, включително на дребномащабния крайбрежен флот, и подобряване на безопасността и условията на труд в този традиционен за Несебър отрасъл.

С осъществяването на проекта ще се повиши и енергийната ефективност на пристанището, ще се подобри опазването на околната среда и качеството на разтоварваните на сушата продукти, както и качеството на живот в рибарската общност.

Въпреки проточилата се във времето реализация на проекта, кметът на Община Несебър Николай Димитров не пропусна да изкаже специалните си благодарности на институциите, имащи отношение към приключване на съгласувателните и разрешителни процедури, като ги посочи поименно - Министерство на земеделието – Програма за морско дело и рибарство, Министерство на културата, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Национален институт за недвижимо културно наследство, Център за подводна археология, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури, както и на общинската администрация, ангажирана с реализацията на тези дейности.

Финализирането на всички етапи, необходими за старта на този важен за жителите на Несебър проект, е пример за добра комуникация и синхрон между държавните и общински институции.“, категоричен беше Димитров.

Старият Несебър е жив град, в който общинското пристанище се ползва от риболовни корабчета и лодки и това е основен поминък на хората на полуострова, които разчитат на тази база.“, подчерта кметът и допълни, че модернизацията на порта ще се извършва под непрекъснато археологическо наблюдение и с грижа за културно-историческото наследство на Несебър, като град под егидата на ЮНЕСКО. .

Facebook logo
Бъдете с нас и във