Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След 30 години още се чудят къде да сторят детската болница

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана.

 Националната детска болница трябва  да е в района на Медицинска академия, теренът е свободен, заяви регионалният министър Виолета Комитова в парламента по време на форум, организирана от "Демократична България". Гости на събитието са архитекти, инженери, специалисти в изграждането на детски болници, депутати.

"Плюс за проекта е близостта на друга здравна инфраструктура. Днес двете тези са: ще се борим ли за сградата-скелет или ще вървим към нова сграда, както е предвидено от 2011 г.", коментира Комитова.

Идеята за строеж на Национална детска болница е поне от 30 години, но до сега не е реализирана. Първоначално намерение да се помести детската болница беше за сградата на болница "Лозенец" (т.нар. правителствена болница), но след това тя беше дадена и премина към структурите на Софийския университет с цел подпомагане на Медицинския факултет и база за обучение на студентите.

Според арх. Пенчо Димитров отбеляза, че регионалното министерство не би трябвало да има големи очаквания за решаване на споровете, тъй като възложител е здравното министерство и всички процедури са в правомощията на здравния министър.

"Основната задача е да се отговори на въпроса може ли България да си поставя национални цели, политиките да се правят с оглед на това страната ни да стане действително добро място за отглеждане на деца. Ако се постигне съгласие около такъв приоритет, да може да мине през бюджета, през парламента", коментира  председателят на парламентарната група на "Демократична България" Христо Иванов.

Миналата седмица Комитова обясни, че през 2004 г. Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет - че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва. През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата територия на Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. През 2019 г. обаче е последвал търг за реконструкция на старата сграда. „Съгласно действащия подробен устройствен план на регионалното министерство можем да издадем виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във