Банкеръ Daily

Управление и бизнес

След 10 години ще продаваме зелени технологии, прогнозира Томислав Дончев

"Всички трябва да позеленяваме, но не искаме да бъдем зелени и бедни." Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев по време на срещата между бизнеса и правителството. По думите му през следващото десетилетие Зелената сделка ще промени из основа начина, по който се прави бизнес, произвежда се енергия, както и начина на живот на хората.

Според Дончев всички искаме да бъдем "зелени", въздухът и водата да са чисти, но и никой не иска да бъдем зелени и бедни. А това, което е анонсирано от Европейската комисия, е свръхамбициозна програма за редукция на емисиите. "Светът така или иначе ще позеленява. Ние ще бъдем в авангарда и след 10 или 15 години ще бъдем в позицията да продаваме зелени технологии в едни или други държави", каза още той.

Българската икономика се е развила значително след присъединяването на страната към ЕС и в значителна степен е сменила профила си, но все още остава малка, отбеляза още заместник министър-председателят. Ниската производителност на труда и високата консумация на енергийни ресурси са другите характеристики на българската икономика. По-важното обаче е какво ще се случи с икономиката ни. Колкото по-малко икономиката ни е зависима от държавата, толкова по-добре, изтъкна той.

По мнението на Дончев зелените теми не са наука, а идеология. Той се обяви "за" редуциране на въглеродните емисии, но с темпове, с които сме готови това да се случи. Опасенията на вицепремиера са, че средствата от Фонда за справедлив преход, предвидени за зелената трансформация, може да се окажат недостатъчни.

Скоро в Министерския съвет ще влезе Законът за индустриалните зони. Целта е бързо да се стимулират инвестициите. Ние сме в момент на много дълбоки промени, каза Дончев.

В началото на февруари проектът на закона ще бъде публикуван за обществено обсъждане, допълни той. По текстовете се работи от половин година.

"Законът съдържа в себе си много фин баланс от стимули за всеки инвеститор в индустриалната зона. Казано на битов език, опитваме се да смачкаме режимите, така че нещата да се случват по-бързо – и за този, който създава индустриална зона, и за този, който реши да създава мощности", обясни пред журналисти заместник министър-председателят след срещата с бизнеса.

Той увери, че с текстовете на закона не се цели масово изграждане на индустриални зони. "Желанието на кабинета е, когато се появи инвеститор, да може законодателно да бъде стимулиран и бизнесът му да заработи за една година, а не да чака по три и повече, както е сега" обясни Дончев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във