Банкеръ Daily

През август:

Слабо съживяване на строителния бранш в България

Продукцията в строителния сектор на Европейския съюз се сви през август за четвърти път от последните пет месеца, докато в рамките на България строителството отбеляза слабо повишение, компенсирайки почти напълно спада от предходния месец, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през август с 1.8% спрямо юли, а в рамките на еврозоната отбеляза спад с 1.3% след слабо повишение с по 0.1% месец по-рано.

Най-силен спад през август отбеляза строителството в Швеция (с цели 10.5%), следвана от Унгария (с 5.9%) и Германия (понижение с 3.1%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Португалия (с 2.4%), Словакия (с 1.9%) и Полша (с 1.6%).

На годишна база в ЕС и еврозоната то се е понижило съответно с 1.0% и с 1.6% след растеж с 4.3% и с 3.5% през юли. Това представлява първо свиване на европейското строителство на годишна база от февруари 2021 г. насам.

Най-силен спад на годишна база в строителството през август беше отчетен в Испания (понижение с 13.9%), Румъния (със 7.0%) и Словения (с 6.8%), докато най-силен растеж беше отчетен в Унгария (скок с 10.2%), Полша (със 7.9%) и Финландия (с 4.7%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза едно от малкото повишения на месечна база, след като нарасна през август с 0.6%, следвайки понижение с 0.7% през юли, като това представлява второ повишение в рамките на последните пет месеца.

На годишна база продукцията в българското строителство нарасна през август с .,4% след повишение с 0.6% през юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във