Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Слаб е интересът към определени важни специалности в морския транспорт

Министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев се срещна с представители на морската индустрия.

Необходима е сериозна държавна политика и инвестиции в образованието на морските кадри. Това е казал министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев на среща в Народното събрание с представители на морската индустрия, съобщиха от пресцентъра на министерството.

Но в момента има слаб интерес към определени изключително важни специалности в морския транспорт, са отбелязали от бизнеса. Това налага да бъде използван капацитетът на пенсионирани капитани и професионалисти, които могат да допринесат със своя опит и знания.

„Всички присъстващи днес се стремим морската ни индустрия да е във възход. Тя може да носи голяма добавена стойност, затова всичко, което правим ще бъде в полза на обществения интерес“, е казал министър Събев. И в тази посока ще бъдат всички действия на новия екип на министерството. Според него за първи път има добра симбиоза на представители на морския бизнес и изпълнителната власт.

Според министър Събев, бъдещето на България при превоза на пътници и товари е на релси, но това включва комплексното разглеждане на транспортната система без да вадим от това уравнение морската, речната и въздушната индустрия, в които има много потенциал.

Представителите на морския бранш са представили проблемите в сектора: инвестиции във висшето военноморско образование, недостига на кандидати в определени специалности като корабни инженери и други. Поставени са били и въпросите за липсата на добра довеждаща инфраструктура до пристанищата, силната конкуренция от страна на съседните държави, слаба комуникация със структурите от системата на Министерството на транспорта и съобщенията,  необходимостта от повишаване нивото на сътрудничество между частните и държавни структури, преместването на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ във Варна с акцент, че това не е добра идея и т.н.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във