Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Скъпият газ ще изправи бизнеса на нокти

През ноември цената му може да се почаки до над 26 лв. за мегаватчас

S 250 94b8cbeb 97ef 4810 9195 ebbc62c44704

Синьото гориво ще поскъпва през следващите три поредни месеца и то със сериозни темпове. Това се вижда от намеренията на „Булгаргаз“ за ценовите равнища в началото на зимата. Сметките на държавната фирма са направени по променената формула, чрез която вече се изчислява колко ще струва природният газ. Обикновено през лятото цената му в цяла Европа се понижава, но с настъпването на зимния сезон търсенето сериозно се покачва, а с него и цената.

Колкото и да е неприятно искането на „Булгаргаз“ още от септември поскъпването да е с над 20% (т.е. до ниво от 22.46 лв./мвтч), то не е неочаквано. Прогнозите са, че през ноември цената ще се покачи до над 26 лв./мвтч. Така че ефектът от "голямо поевтиняване", обявено през март от премиера Бойко Борисов, най-вероятно ще се стопи като ланския сняг.

Новините въобще не се харесаха на правителството, което с един замах умъртви свободния пазар на природен газ, а фирмите не знаеха какво да правят с фактурите си и как да плащат за горивото в началото на септември. След като министърът на енергетиката Теменужка Петкова спря „Булгаргаз“ да иска по-високи цени, малко преди 15 септември от ведомството й обявиха, че искането на газовия доставчик е коректно и Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри предложението.

При сегашната ситуация бизнесът у нас трябва да очаква ново поскъпване с още над 16% и то до ноември месец. Което няма да се понрави нито на потребителите, нито на политиците, които и без друго започват работния си ден със скандирания за оставка.

Междувременно от енергийното министерство се похвалиха, че ефектът от намалената цена на синьото гориво е за над 324 млн. лева. Министърът обяви резултатите от проверката, наложена на „Булгаргаз“ и поради която компанията оттегли заявлението си за цената на газа през септември от енергийния регулатор.

Петкова уточни, че прегледът е изискан от газовото дружество не само заради цената, а и заради необходимостта от анализ на ефекта от предоговорената цена между „Булгаргаз“ и „Газпром“ за едногодишния период  (времето от 5 август 2019 година, когато е депозирано искането към руската газова компания, до края на август 2020 година). По думите й „С предоговарянето тази формула (за определяне на цената на горивото - бел. ред.) бе променена като в нея се появи и елемент на спот пазар, който на практика отразява пазарните цени и пазара на природен газа на европейките газови хъбове. Тоест, това ни дава възможност и целта беше България и българските потребители да плащат реалната цена на природния газ, пазарната“.

Наред с всичко останало е разгледано и състоянието на пазара на природен газ у нас. Установено е, че от  май до  август 2020 г. цените на синьото гориво на европейските газови хъбове са достигнали рекордно ниски стойности, което се дължи на намаленото потребление в резултат на ковид кризата.

Според Петкова, ако се беше прилагала старата формула за цената на природния газ, сега потребителите щяха да плащат по 32.80 лв./мвтч. Експертите напомниха, че сегашното увеличение няма да се отрази върху цената на парното. От КЕВР също успокоиха, че разчетите им към момента показват, че през предстоящия есенно-зимен сезон няма да има нужда от промяна в цената за потребителите на парно.

Бизнесът обаче явно ще трябва скоростно да се научи как да хеджира рисковете си от резките смени в цената на природния газ. А как това ще се отрази на цените на пазара, отсега може да си представим.

Facebook logo
Бъдете с нас и във