Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скъпата енергия: Бизнесът иска среща с Петков, очаква фалити

Националните работодателски организации отново поискаха среща с премиера Кирил Петков и го упрекнаха в "липса на диалог с изпълнителната власт и работещи решения за преодоляване на изключително тежката и рискова ситуация около цената на електроенергията и на природния газ за небитовите потребители".

"Много пъти вече представителните организации на работодателите на национално равнище изпращат искания до Вас за среща, по време на която да обсъдим действени решения за преодоляване на кризата - около цената на електроенергията и на цената на природния газ за небитовите потребители, която става все по-драматична и заплашва българските предприятия със спиране на работа, загуба на работни места, сериозен ръст на цените вместо на доходите и масово обедняване. За съжаление, нямаме нито отговор, нито насрочена среща. Многократно предупредихме, че предложените  мерки от страна на правителството не са работещи на фона на ситуацията с цената на природния газ и електрическата енергия в  конкурентни на България икономики. Схемата за компенсиране на разходите на небитовите потребители за използваната от тях електрическа енергия с таван в размер на 30% от действителната пазарна цена обезсмисля заявлението, че ще бъдат компенсирани 75% от разликата между действителната пазарна цена за м. юли т. г. (185,59 лв./MWh) и действителната пазарна цена за съответния месец при цени над 300 лева. При цена 800 лева например, каквато среднодневна цена вече сме имали, компенсацията ще се ограничи до 240 лева, а ще останат ефективно за плащане невъзможните 560 лева за мегаватчас. При такава картина много първоешелонни и структуроопределящи предприятия ще ограничат и поетапно спрат работа", се казва в позиция на бизнеса, изпратена до министър-председателя.

Според председателя на Българската стопанска камара Добри Митрев ако компенсациите са справедливи, работодателите ще повишават доходите и няма да увеличават цените. 

"Таванът за енергийните разходи не компенсира в почти никаква степен свръхразходите за електрическа енергия. Ние предложихме 75 процента от разликата над прогнозируемата стойност на електрическата енергия определена от КЕВР до средномесечната стойност на електрическата енергия на борсовия пазар да бъде компенсирана. Това е справедливото и може да ни помогне да не затънем в блатото на енергийната криза и да ни доведе с сериозен икономически растеж", заяви по-рано Митрев.

Той прогнозира, че ако проблемът не бъде решен ще има фалити на структуроопределящи предприятия - компании от секторите химия, металургия, стъкларската промишленост.

"Някои компании вече са на ръба. Има уволнени служители. Прекият диалог с българското правителство още не е започнал, което е проблем, ако има диалог ще стигнем до правилните решения", допълни Добри Митрев. По думите му целта е да се увеличават доходите на предприятията и да има справедлива социална система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във