Банкеръ Daily

Светлото енергийно бъдеще на България:

Скъп ток от въглища или още по-скъп ток от природен газ?

ТЕЦ "Варна"

Енергетиката на страната досега винаги е била ориентирана повече към консумацията на електроенергия, отколкото на природен газ. В социалистическа България се тачеше Ленин, а той беше казал, че електрификация плюс съветска власт е равно на комунизъм. Впрочем липсата на големи газови хранилища у нас също обуславя исторически тази посока на развитие. Въпреки това в наши дни се намират експерти, които смятат, че може да заменим отоплението на ток с отопление на природен газ.

Подобни идеи звучат малко странно на фона на амбицията на Европа да спре финансирането на нови газови проекти. През седмицата заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс дори заяви, че използването на синьо гориво е само междинна стъпка в прехода към нисковъглеродна икономика.

Е, както винаги, ние отново оставаме малко встрани от начертаната от Брюксел посока. У нас газовите централи даже минават за съвременна технология и вероятно точно заради това енергийният министър Андрей Живков неотдавна заяви, че именно те са един от вариантите за обновяването на ТЕЦ-овете в комплекса „Марица Изток“.

Звучи като Параграф 22 –

Европа ни казва, да не разчитаме на природен газ,

но ние продължаваме да обявяваме такива проекти.

Интересното е, че в момента ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, също обяви намеренията си да инсталира нови газови мощности на блоковете си. От дружеството планират да вложат 450 млн. евро в два блока с обща мощност 550 мегавата. За строежа ще се използват руски компании, а оборудването ще е и от германската Siemens. Подобна инвестиция изглежда доста рискована, при условие, че централата работи само на свободния пазар и няма подписани дългосрочни договори с държавата.

Внимателният поглед в енергийната ситуация в страната обаче показва друго – реално след четири-пет години може да се окаже, че ТЕЦ „Варна“ ще е единствената наша централа, която да покрива европейските екологични изисквания и да продава ток на поносими цени. Днес на всички икономисти и енергетици е ясно, че цените на въглеродните квоти просто „ще убият“ в близко време всички въглищни централи в района – тази тенденция на развитие си е избрала Европа. На този етап изглежда скъпо, ако въглищна ТЕЦ пусне на пазара електроенергия за по 200 лева на мегаватчас, само че какво ще се случи догодина покрай емисиите мръсен въздух

дори и експертите се страхуват да обяснят.

Засега няма обявена друга инвестиция в газова централа, освен тази на ТЕЦ „Варна“. И ако наистина след 2025 г. цените на тока от комплекса „Марица Изток“ се изстрелят рязко нагоре, то всички играчи на пазара логично ще търсят изгодните цени на АЕЦ „Козлодуй“ и на варненското предприятие.

Във всеки случай и чуждестранните инвеститори в „Марица Изток“ все още анализират кой ще е най-добрия начин за съхраняване на вложенията им и обезпечаване на бъдещето на блоковете там. Дългосрочните договори на ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ изтичат през 2024-та и 2026 година. След което те ще трябва сами да закупуват квотите си за мръсен въздух, а не НЕК да извършва тази функция.

Един от вариантите за продължаване на работата на тези централи е котлите им да преминат на природен газ. Горивото може да идва от бъдещия интерконектор Гърция – България, който от доста време все се довършва.

Другият вариант е изграждането на съоръжения за улавяне и съхранение на въглероден диоксид под земята. Тази технология се развива и вече има пилотни проекти по света. Така ще се намалят значително отделяните вредни емисии. Но никой днес не се наема да каже колко би струвало подобно начинание. ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, съвместно с Минно-геоложкия университет, още проучват възможностите на тази технология. Иначе имало геоложки структури в България, които можело да се използват за съхранението на въглеродния диоксид, обясни неотдавна изпълнителният директор на централата Красимир Ненов.

Не са много ясни намеренията на другата американска ТЕЦ в региона – AES и евентуално какви проекти тя би могла да реализира у нас. Екоактивисти напомниха, че именно AES е един от лидерите в световен мащаб в технологиите за съхранение на енергия. Но дали един ден ще има разположени акумулаторни системи из комплекса „Марица Изток“, тепърва предстои да разберем.

За държавната ТЕЦ „Марица Изток 2“ е ясно, че нещата вървят към строеж на газова мощност. Имало дори пилотни изпитания за разпалване на котлите с природен газ, което обаче е капка в морето на фона на скъпите квоти. Огромен проблем за централата си остава тежкото ѝ финансово състояние. Още повече, че и Българският енергиен холдинг в един момент ще изпита трудности да я спася със заеми.

А може би трябва да се мисли за

нови базови мощности, но в ядрената енергетика?

И изобщо алтернатива ли е АЕЦ? Възобновяемите източници са чудесни, но все още е рано да се разчита изцяло на тях и то за дълги периоди от време. Разчетите на Българския атомен форум (БУЛАТОМ) също показват това. Според тях вложенията в нови газови централи в комплекса „Марица Изток“ ще са доста рискови за инвеститорите.

За преминаване на блоковете там на природен газ (при запазване на нивото на производство – 14-15 милиона МВтч. годишно), ще са необходими около 3-4 милиарда нормални куб. метра синьо гориво. В 1000 куб. м. газ има 10.5 МВтч. енергия. Централите в комплекса при тази си технологична структура могат да достигната КПД от 43 процента. Т.е. възможното количество ел. енергия от тези блокове ще е 4.5 Мвтч. при изгарянето на 1000 куб. м. гориво. Сега, при цена на газа от 220-250 евро за 1000 кубика, са необходими инвестиции от порядъка на 1.5-2 млрд. лева. и това е само за осъществяването на модернизациите. А след тях и оставянето на малка печалба за собственика, цените на произведената електроенергия ще достигнат до нива от около 110 евро/мвтч. За сравнение, средната борсова цена на тока у нас в момента е двойно по-малка – 55 евро/мвтч.

От БУЛАТОМ не коментират в анализа си цените на атомната енергетика. Но много пъти председателят на организацията Богомил Манчев е обяснявал, че има работещи бизнес модели, при които цената на електроенергията от една АЕЦ „Белене“ може да бъде около 60 евро/мвтч и тази централа да генерира печалба за държавата.

Като цяло очертаващите се възможности са доста стресиращи за потребителите – цените ще вървят нагоре, независимо дали инвестираме в зелени инсталации или не. Решението при високите сметки за ток е вдигане на доходите на населението, но по този въпрос държавата категорично мълчи.

 Цените на свободния пазар удариха 250 лева на мегаватчас


Цената на енергийната борса удари нов рекорд на 24 юни. Базовата електроенергия достигна до невижданите у нас 250 лв. за мегаватчас. И това на фона на рязкото затопляне на времето и дни преди на борсата да излязат всички малки фирми.

Ръстът на цените доведе и до проблеми в политиката – бизнеса и синдикатите вече направиха срещи с енергийното ръководство у нас и с министър-председателя Стефан Янев. Само че увеличението на цените е неминуемо и трудно може да бъде овладяно с политически мерки.

Пламен Симеонов

Facebook logo
Бъдете с нас и във