Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скромно, но и в кризата някои успяват да инвестират

Въпреки неясната ситуация и свитите бюджети някои мениджъри се опитват да гледат напред, за да са готови за момента, когато ще открием "новото нормално" - каквото  и да е то. Впрочем за отделни инвеститори кризата наистина предоставя известни възможности. Създадоха се условия за развитие на дадени проекти, партньорите станаха по-отстъпчиви в преговорите за придобиване или за сливания. Свитата производствена дейност позволи да се обърне внимание и да се довърши започната модернизация.

При други компании се изясниха посоката и нуждата от определени инвестиции за разширение и за технологично обновление - да запази фирмата позицията си на върха на вълната на успеха или да се опита да се намеси в определен перспективен сектор. 

Въпреки епидемиологичните и икономически пречки дузина фирми в производството, във високите технологии, в недвижимите имоти и в други сектори.инвестираха в ycтoйчиви peшeния.

Например

"ЗММ Нова Загора",

дъщерно дружество на Индустриален холдинг "България", въведе в експлоатация фотоволтаична електрическа централа за собствено потребление с инсталирана мощност 508 kWp. Това е втората компания от групата след "ЗММ - Сливен", която изгради такава мощност.
Соларният парк ще покрива до 90% от нуждите от електроенергия на предприятието, специализирано в производството на детайли и възли за металорежещи машини. Продуктовата му листа включва както собствени разработки с приложение в дървообработващата промишленост, селското стопанство и машиностроенето, така и по документация на клиента.

От рудодобивната фирма 

"Горубсо-Мадан",

която е част от групата на „Минстрой Холдинг” АД, пък обявиха за планирани над 6 млн. лв. инвестиции през 2021-а. Цените на оловото и цинка, като борсови стоки, са в период на стабилизация след срива на котировките им преди около година в началото на пандемията.
Част от парите ще отидат за продължаване на обновлението на минното оборудване.А и компанията започва  проучвания на две нови площи в зоната на находище "Петровица", за да се установи наличието на рентабилни рудни залежи с достатъчно високо метално съдържание. След вече приключило проучване на друга площ, фирмата от Мадан ще започне процедура и за вписване на търговско откритие и кандидатстване за концесия.

С вложение от 26 млн. лева немската фирма 

„Интернешънъл инвестмънт кампъни“

започва строителството на нова автоматизирана фабрика за производство на кухненски мебели в района на град Кюстендил. За своя проект тя дори получи сертификат за инвестиция клас „А“.  Предприятието ще се изгражда в следващите 18 месеца. Ще бъде използвана технологията на основния доставчик – немското дружество IMA Shelling Group GmbH, което ще оборудва цялото производствено хале с иновативна производствена технология.

От началото на тази година това е втори сертифициран проект в област Кюстендил и то на немска фирма. Става дума за влагането на общо около 100 млн. лв. и разкриването на нови 100 работни места.

Продукцията на "Интернешънъл инвестмънт кампъни" ще се реализира в в Западна, Централна, Източна Европа и Близкия изток. Очаква се първите експортни доставки да започнат до шест месеца след изграждането на фабриката.

Управителният съвет на технологичната компания

"Телелинк Бизнес Сървисис Груп" АД

е взел решение за разширяване на бизнеса си с учредяване на еднолично дъщерно дружество в Румъния. То ще е с капитал до 10 000  евро, а  управител ще е Орлин Русев. Всъщност "Teлeлинĸ" вeчe пpeдлага cвoите ycлyги в тази cтpaнa – нeйнaтa тиĸeт cиcтeмa нaпpимep фyнĸциoниpa в oĸoлo 20 pyмънcĸи гpaдa. 

Всъщност това не е първият проект за разширяване. Преди януари бе взето решение за учредяване на нови дъщерни дружества - едно на територията на САЩ с основен капитал до 10 хил. щатски долара, и друго - в Германия, с капитал до 30 хил. евро. Проучвт се  и възможностите акциите на компанията да бъдат допуснати до търговия на сегмент от регулиран пазар на Франкфуртската фондова борса;

Иначе "ТБС Груп" работи в областта на информационните и комуникационните технологии и е лидер в системната интеграция в България. Тя е фокусирана в седем основни технологични области, включващи решения за: телекомуникационни оператори, корпоративни комуникации, частни и облачно базирани информационни центрове, разработка на приложения, решения за офис производителност и информационна сигурност. Обслужва клиенти в над 30 държави и е силно позиционирана в телекомуникационния, финансовия и здравния сектор, сектора на комуналните услуги, както и в публичния сектор.

 


Над 750 млн. лева инвестиции за три месеца

Според министъра на икономиката Лъчезар Борисов началото на 2021 г. са сертифицирани 12 проекта (11 клас  „А“ и 1 приоритетен) с общ размер на планираните инвестиции над 750 млн. лв. и перспектива за разкриване на близо 1200 нови работни места. Добрата новина е, че десет от проектите ще се реализират извън столицата, в това число един в община с безработица над средната за страната. Шест от проектите са във високотехнологични производства и услуги.


Facebook logo
Бъдете с нас и във