Банкеръ Daily

Управление и бизнес

"Скритите тайни на Черно море" гостуват на остров Света Анастасия

Всички бургазлии и гостите на морския града отново ще могат да се "докоснат" до "Скритите тайни на Черно море", съобщиха от община Бургас. Изложбата, която отваря вратите на въобръжението към дълбините на подводния свят, показва неговото непознато и скрито до момента лице. Този път тази впечатляваща експозиция ще бъде изложена в музея на остров Света Анастасия.

Изложбата представя седем 3D макета на потънали кораби в Черно море. Плавателните съдове са пресъздадени във вида, в който са открити при последните проучвания на морското дъно по време на мащабния проект "Black Sea Map". С помощта на VR очила посетителите ще могат да направят виртуална разходка по морското дъно.

Заедно с това интерактивни игри очакват най-малките посетители, които ще могат да конструират два триизмерни разглобяеми макета на кораби от дърво по предварително изготвен чертеж и снимка.

И цялото това въодушевяващо пътешествие се случва благодарение на усилията на археолозите и работата им в експедицията "Black Sea Map", като пред посетителите се разкриват тайните на Черно море.

До края на април общинският кораб "Анастасия" ще прави по два курса на ден до острова и обратно, разбира се, ако метеорологичните условия са подходящи за корабоплаване. До острова се стига за 30 минути, а престоят там е два часа.
Остров Света Анастасия привлича посетители със своя музей, църква с възстановени стенописи от 14-и век, къщата за гости с гледка към Бургаския залив и възможност за пренощуване в монашеска килия. За приятното прекарване на това късче земя сред морето има и ресторант, а в лекарната можете да откриете целебни отвари от билки, отглеждани на място.

Бургаският залив е най-големият на българското Черноморско крайбрежие. Той е широк 41 км, с черен пясък поради високото съдържание на желязо, манган и магнезий. Заливът е и най-западната част на Черно море.

В акваторията на бургаския залив се намира единственият обитаем остров по българското Черноморие - Света Анастасия. Той се е появил след изригването на вулкан, а в резултат на бурите и морските вълни са се появили причудливи скални образувания, като Гъбата, Дракона, Вкамененият пиратски кораб, Портата на слънцето. Късчето земя, на 6.5 км (4 морски мили) югоизточно от Бургас, е разположено между нос Чукаля и нос Атия.

Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес. 

Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. 

Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран.

Facebook logo
Бъдете с нас и във