Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СКОРОСТНО ЛИЦЕНЗИРАНЕ С ОПАСНИ ВИРАЖИ

Следващия четвъртък (13 април) и петчленният състав на Върховния административен съд ще започне да се занимава със споровете между собственика на капитала на шуменското дружество Топ телевизия ЕООД Николай Йонков, Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и софийската фирма Техностийл, която пък държи търговското предприятие на едноименната телевизия. Съдът ще трябва да проведе първото си заседание по жалбата, с която Йонков оспорва влязло в сила решение на тричленния му състав, взето през юни 2005 година.
Преди вече близо година тричленката задължи комисията да разгледа исканията на двете фирми да получат временни лицензи за ефирно разпространение на тв програма в повече от двадесет града на страната. Първоначално от комисията обжалваха решението пред петчленния състав с мотив, че между дружествата има още спорове, които ще се решават в съда и които трябва да се вземат предвид при решаване съдбата на лицензите. По-късно обаче далекосъобщителният регулатор изтегли жалбата си и по този начин позволи решението на по-нисшия състав на съда да влезе в сила. Както БАНКЕРЪ вече писа, на 28 декември 2005 г. КРС каза не на всички искания на Топ телевизия и постанови лицензите в 20 града да се дадат на собственика на марката - Техностийл. През януари тя прибави към тях още седем. И решението на тричленния състав на ВАС, и това на КРС, с което ни се отказват временни лицензи, са обжалвани - съобщи за БАНКЕРЪ Николай Йонков. - Надявам се в близко бъдеще спорът да намери решение. От КРС потвърдиха, че при тях има постъпила жалба от Топ телевизия ЕООД до Върховния административен съд срещу решенията на КРС от 28.12.2005 година. От комисията обаче уточниха, че тя не спира изпълнението им.
Около месец след заседанието на комисията в края на декември, на което бяха гласувани лицензите на Техностийл, членът на КРС от квотата на НДСВ Зина Трифонова подаде оставка. Заговори се, че при гласуването на колективния орган тя и другият подкрепен от НДСВ представител Петър Рендов са били против честотите да се дадат на Техностийл преди окончателното произнасяне на съда по споровете между двете фирми. За обаче били другите двама представители на парламента, както и членът на комисията от квотата на държавния глава Валентин Георгиев. През седмицата от КРС отказаха да кажат и кой как е гласувал на въпросното заседание.
Въпреки че през следващата седмица спорът за регионалните честоти ще започне отново, този път пред най-висшия съд в страната, в пресата вече се появиха съобщения, че варненската групировка ТИМ, за която се смята, че е фактическият собственик на Техностийл, се готви да пусне по тях програма с национален обхват. От няколко седмица в София и в големите градове вече работи телевизия с името CTN, за която от КРС съобщиха, че вероятно е търговското наименование на програмата на лицензирания от тях миналия декември оператор. Ако това е така, към сегашния момент вече може да се направи заключение, че ТИМ печели дългогодишната битка на враждуващите лагери за лиценза на следващата национална ефирна телевизия. Според мълва, която вече дълго се носи в медийните среди, от доста време зад гърба на собственика на Топ телевизия Николай Йонков стои небезизвестният управител на рекламна агенция Крез и на медийната агенция Пиеро 97 Красимир Гергов. А от известно време се говори и че интересите на Йонков се защитават от бившия шеф на надзорния съвет на Общинска банка Любомир Павлов.
Засега обаче остава мистерия как точно ТИМ ще успее да реализира плана си да направи CTN национална. Законът за радио и телевизия предвижда програма с национален обхват да заработи едва тогава, когато и другият радио-телевизионен регулатор в страната - Съветът за електронни медии, издаде програмен лиценз на съответния оператор. В регистрите на СЕМ обаче Техностийл все още има регистрация за програма, която да се излъчва по кабел и сателит. Един от начините CTN да получи разрешение и за ефирна програма, е да се яви на конкурс, какъвто от няколко месеца медийният съвет подготвя и който се очаква да бъде обявен до началото на лятото.
Другият път CTN да стане национална програма, но без да участва в конкурс, е чрез промени в законодателството. През зимата асоциацията на частните радиа и телевизии в страната АБРО внесе законопроект, който предвижда част от временните ползватели на ефирни честоти (отговарящи на ал.1 и ал.2 от параграф 9а на ПЗР на Закона за радио и телевизия) да получат служебно програмни лицензи от Съвета за електронни медии. Проектът на АБРО в момента изисква на конкурси да се явяват само онези, за които се отнася ал.3 на същия параграф. През седмицата се чу, че законопроектът вече е разгледан от изпълнителното бюро на БСП и че в близки дни той може би ще бъде внесен за обсъждане и в комисията по медии в Народното събрание. От КРС уточниха, че шест от временните удостоверения на Техностийл са издадени по силата на ал.1, а останалите 21 - на ал.3.
Както и да се развият перипетиите около временните лицензи на Топ телевизия, при всички положения отсега е ясно едно. Към момента законодателната рамка, отнасяща се до частичното или трайно лицензиране на радиа и телевизии, изглежда изключително дрипава и лесна за заобикаляне. Освен това по всичко личи, че прилагащите я институции като че ли не я разбират много добре. Или поне така изглежда. Доказателство за това са думите на председателя на СЕМ Райчо Райков отпреди седмица. Тогава той призна пред икономически седмичник, че не е наясно как и защо CTN се е появила в ефир. По сходен начин прозвучаха и обясненията на КРС, откъдето плахо допуснаха, че CTN може би e търговско наименование на честотите, които преди време са били присъдени на Техностийл.
През последните месеци все повече потенциални участници в задаващите се лицензионни радио-телевизионни процедури и действащи на пазара фирми бият тревога. Те твърдят, че откакто преди година и нещо Народното събрание прие промени в медийния закон, които позволиха на оператори с изтекли лицензи и нередовни документи да продължат или да възстановят излъчването си до провеждането на конкурси за честотите, на пазара по неясни правила тече грандиозен процес на преразпределение на силите. И че част от документите, които новите стари медии представят и получават, за да се прелицензират, са с изключително съмнителна правна стойност.

Топ телевизия започва работа като ефирна телевизия в Шумен преди около девет години. През 2002 г. Комисията за регулиране на съобщенията спря работата на част от предавателите й поради липса на документи, които да й позволяват излъчване. През 2004 г. телевизията спира работа поради фалит на Топ телевизия ЕООД, тогава еднолична собственост на Николай Йонков. През април същата година Йонков я залага като обезпечение на взет кредит от друга своя фирма - Трансконтинентал - Николай Йонков към Българо-американска кредитна банка. Пак през 2004 г. банката продава цесията на едноличния търговец на Химимпорт АД. В нея влиза и търговското предприятие на Топ телевизия ЕООД. След това Химимпорт продава всички права, задължения и фактически отношения на Топ телевизия на дружество Техностийл ЕООД, чийто собственик е Йордан Благоев. През декември 2005 г. фирмата получи индивидуални лицензи за излъчване в 20 града на страната. През януари тя получи още седем.
Според информационната система Дакси в момента капиталът на Топ телевизия ЕООД продължава да е изцяло собственост на Николай Йонков, който е и управител на дружеството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във