Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скоро в 10 от 10 автомобила в Европа ще има части от България

Досега България се гордееше, че в 9 от 10 автомобила в Европа има части, произведени в нашата страна. Съвсем скоро ще можем да кажем, че във всеки европейски автомобил има български елементи, защото имаме потвърждение от нов инвеститор, който е глобален производител в автомобилната индустрия. Това съобщи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на Семинар за новопостъпили членове на чуждестранния дипломатически корпус в България, организиран от Дипломатическия институт към Министерството на външните работи.

Икономическият министър изтъкна пред чуждестранните дипломати, че България е много атрактивно място за инвестиции - трета в света по ИТ специалисти на глава от населението и в топ 10 на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа. „Надявам се заедно да работим по много проекти. България е в много важен момент от своето развитие и бих казал ключов за привличането на чужди инвестиции“, отбелязва той.

Общо 250 компании у нас се занимават с производството на автомобилни компоненти. Годишният им оборот през миналата година е в размер на 4.3 млрд. евро. Над 67 000 са работещите в тези фирми, които са произвели 11% от БВП на страната ни. Секторът е отбелязал 8.2% средногодишен ръст през миналата година спрямо 2020-а. 

Освен това у нас има окрити 28 R&D центъра, което означава, че в тези компании се правят разработки и на нови детайли и компоненти ва автомобили. Това дава възможност наши инженери и разработчици да остават у нас, а така се създава и добавена стойност към труда им. 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във