Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скоро ще пием бира от екобутилка

Екобутилката е създадена на 100% биологична основа и е напълно рециклируема.

"Карслберг Груп" е напът да създаде първата в света "хартиена" бутилка за бира, съобщават от компанията. Тя ще е изработена от дървесни влакна чрез метод на устойчиво извличане, създадена на 100% биологична основа и напълно рециклируема.

На специално събитие в Копенхаген, мениджърите на компанията представиха два нови прототипа на екобутилката. Те разполагат с вътрешна преграда, която да позволява съхранението на бира. Единият има търнка рициклируема преграда от PET фолио, а другия - 100% биобазирана преграда от PEF фолио. Тези прототипи ще бъдат използвани за тестване на бариерната технология в опитите на "Карлсберг" да създаде изцяло разградима биобутилка без полимери.

Глобални компании като Coca-Cola, Absolut и L’Oréal също ще се включат в проекта, като формират "Общност на хартиените бутилки" в сътрудничество с Pabocco, водещ производител на хартиени опаковки. Общността обединява световни компании и експерти с визията за подобряване на устойчивите опаковки и тяхното рециклиране. Те си поставят за цел да предлагат високакачествени продукти, като същевременно намалят въздействието им върху околната среда.

Фокусът на "Карлсберг" върху иновациите не е нов. През 2018 г. датската пивоварна лансира редица подобрения, сред които по-екологично мастило за етикети и иновативното "Snap Pack" решение, при което кеновете в мултипак опаковките се лепят, вместо да се опаковат в пластмасово фолио.

За "Карлсберг" това е поредната стъпка към създаването на устойчиви опаковки и ключов момент от програмата "Заедно към нулев отпечатък", която си поставя четири амбициозни цели: нулев въглероден отпечатък; нулеви отпадни води; нулева безотговорна консумация на алкохол и култура на нулеви злополуки.

"Започнахме разработването на екобутилката през 2015 г. и вече знаем, че иновациите се случват, когато всички работят за една обща цел. Радваме се, че намираме съмишленици и сред други компании. Подобни партньорства, които са обединени около желанието за създаване на устойчиви иновации, са най-добрият начин за постигане на реална промяна", коментира  Мириам Шингълтън, вицепрезидент "Продуктово развитие" в "Карлсберг Груп".

"Карлсберг Груп" е една от водещите пивоварни компании в света, с голямо портфолио от бирени брандове и други напитки. Марките Carlsberg, Baltika и Tuborg са сред най-големите бирени марки на Европа. В компанията работят 42 000 души, а продуктите й се продават на 150 пазара по света. В България компанията е представена чрез "Карлсберг България" - лидер на пазара на бира у нас.

"Общността на хартиените бутилки" е обединение на група от водещи компании, марки и експерти в областта на иновациите и дизайна. Мисията на общността е да допринася за формирането на устойчиво ежедневие, като създаде изцяло био-разградима и рециклируема бутилка, направена от възобновяеми влакна  - дългосрочен проект, ръководен от компанията за хартиени бутилки Paboco®.

Facebook logo
Бъдете с нас и във