Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скоро се очаква разрешение за строеж на Северния обход на Бургас

Скоро се очаква издаването на разрешение за строеж на Северния обход на Бургас от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, след което ще започне да тече 18-месечен срок за изпълнение, съобщиха от морската община. "Това е изключително важен не само за Бургас проект, тъй като с него ще се изведе голяма част от транзитния трафик, който замърсява въздуха и амортизира градската ни инфраструктура, но и за всички пътуващи от магистрала "Тракия" към "Слънчев бряг" и прибиращите се оттам в посока София", казва кметът Димитър Николов. Освен това Северният обход дава възможност за развитие на Бургас в западна посока с търговско-индустриални дейности. Чрез обхода и локалите ще се даде възможност за старт на нови бизнес начинания. Парите са осигурени от държавата, фирмата е избрана от Агенция "Пътна инфраструктура". 

С пълно мнозинство общинските съветници в Бургас са подкрепили докладната записка от кмета Димитър Николов за изграждането на Северния обход на областния град и така вече няма пречки проектът да започне.

Северният обход на Бургас е трасиран. Частните имоти, през които минава, са отчуждени. Избрана е фирма, която да изпълни мащабния проект, финансиран със средства от републиканския бюджет. Това е "Пътстрой Бургас" ЕООД.

Бургас вече си има Южен обход, който извежда от града транзитния трафик за Южното Черноморие през пътен възел "Запад" - обновената ул. "Крайезерна" - пътен възел "Юг". Сега предстои по същия начин да бъде отклонен от града транзитът за курортен комплекс "Слънчев бряг" и Северното Черноморие.

Северният обход ще посреща идващите от автомагистрала "Тракия" автомобили в района на сега съществуващия селскостопански надлез преди влизане в Бургас. На негово място ще бъде изградена т. нар. пълна детелина. През тази детелина автомобилите, на които не се налага минаване през областния град, ще могат да завият наляво. През вече отчуждените части от сегашните ниви те ще пътуват по нов четирилентов път в посока Пети километър. Там ориентировъчно се пада средата на Северния обход. При Пети километър ще се изгради мостово съоръжение, като е предвидена и връзка към предприятията и свободните парцели наоколо, които се оформят като перспективна бизнес зона. След Пети километър новият път продължава до района на Тенис център "Авеню" и близкия Аутлет. Там ще има пътен възел от типа тромпет, а под него малко кръгово кръстовище. Северният обход свършва на това място, като се влива в обновения и разширен четирилентов път през бургаския квартал "Сарафово" към Поморие - Ахелой - Несебър - Слънчев бряг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във