Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скоро българите ще живеят в „умни“ градове

През 2020 г. българите ще живеят в „умни“ градове, ако правителството приеме предложение за намаляване на таксите за раздаваните честоти. Страната може да започне процес по предлагане на честоти за изграждане на свръх високоскоростни 5G мрежи през второто тримесечие на следващата година. 

През седмицата председателят на Комисията за регулиране на съобщенията Иван Димитров обяви, че до средата на следващата година регулаторът ще отвори процедури за предоставяне на честоти в обхвата между 700 MHz и 3,6 GHz. Проучва се възможността цените да бъдат намалени между 30 и 50 на сто. Според материал на Ройтерс, посветен на изграждане на 5G мрежи в България, инвестициите за внедряване на 5G технологията ще бъдат в размер на около 800 млн. лева през следващите три до четири години.

Ангажимент за изграждане на свръх високоскоростни 5G мрежи пое транспортният министър министър Росен Желязков. Според него целенасочените инвестиции не могат да бъдат други освен пазарно-ориентирани и за да може да се стимулира потреблението, ще трябва да се мисли за мерки като намаляването на първоначалните и годишните такси, които се събират за използването на спектъра. Той обеща, че в най-скоро време Министерският съвет ще направи промяна в тарифата на тези такси.

В момента режимът на изграждане на мобилна станция е приравнен към изискванията за водно-електрическа централа. Според Желязков, тези процедури трябва да бъдат облекчени, но при спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

„Ще намалим административната тежест, но ще засилим здравния контрол. Мерките по отношение на тарифирането на спектъра и намаляването на административната тежест, при запазването на всички съображения, които гарантират безопасността и здравето, трябва да бъдат комплексно разглеждани и да работят в система", каза министърът и допълни, че другият важен аспект е киберсигурността. Оказва се, тази критична инфраструктура е свързана с множество услуги, които са есенциални за обществото – електроснабдяване, енергетика, здравеопазване и други. 

Трите водещи мобилни телеком оператора в България обмислят възможностите да обединят сили и да създадат споделена 5G мрежа, поне в сегментите, където това е допустимо. Подобна идея би ускорилa развитието на комуникациите от следващо поколение, давайки тласък на бизнеса, икономиката и потреблението. 

Изграждането на съвременните мрежи в Европа не е прието еднозначно. Например в Швейцария вече имаше няколко протеста. Опасенията на демонстрантите са свързани с вредата, която новите антени могат да предизвикат върху здравето на хората. Швейцария беше от първите държави в света, която престъпи към изграждането на 5G технологии. В началото на годината честотите за мобилна връзка бяха разпределени между три компании. Неочаквано за правителството последва недоволството на местните хора. В няколко кантона дори се стигна до замразяването на изграждането на новите антени.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във