Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скопие отпусна 71.5 млн. евро за жп линията до България

Македонското правителство одобри отпускането на 71.5 млн. евро за изграждането на третата част от жп линията до България - за отсечката от Крива Паланка до граничния пункт Деве Баир/Гюешево. 

"Министерският съвет в Скопие одобри Секторната оперативна програма за транспорт 2014-2020 в рамките на ИПА 2, чрез която Република Македония подсигури общо 127.2 млн. евро. От тях 108.1 млн. евро са от ИПА 2, а 19.1 млн. евро са подсигурени от държавния бюджет на страната. Средствата ще бъдат използвани за изграждането на жп линии, пътища и техническа помощ", се казва в съобщение на Министерство на транспорта.

Железният път е част от Коридор №8, чиято цел е да свърже Черно море с Адриатическо и да минава през територията на Македония. Коридорът трябва да направи връзката изток-запад от България през Македония и да достигне до Албания.  Изграждането на жп линията, която политици обявяват още от 90-те години на миналия век, винаги се представяше като приоритет, но  оставаше нереализирана.

В изграждането на инфраструктурата, ЕС планира да привлече международни финансови институции. Основни приоритети ще са транспортът и енергетиката.

Идеята е да се създаде пазар от 20 млн. потребители, което ще допринесе за по-бързото развитие на региона, но и за неговото взаимно и приближаване към ЕС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във