Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скопие иска миноритарен дял в АЕЦ "Белене" и 10% от произведения ток

Северна Македония е заинтересована от провеждане на преговори на експертно равнище във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. В рамките на процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта Скопие заяви интерес за придобиване на миноритарен дял в бъдещата проекта компания, както и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа в размер на 10 процента.

"В момента се прави преглед на подадените от компаниите заявления, след което ще се изготви кратка листа на фирмите, с които ще се водят разговори", заяви енергийният министър Теменужка Петкова на среща с македонския министър на икономиката Крешник Бектеши. Според двамата министри проектът АЕЦ "Белене" ще е от регионално значение.

Продължава съвместната работа между двете страни и във връзка с подписания през 2017 г. меморандум за сътрудничество в областта на природения газ. От страна на "Булгартрансгаз" ЕАД е изготвено предпроектно проучване за възможността за развитие на нова газова връзка между България и Северна Македония. Очаква се такъв анализ да бъде изготвен и от македонска страна.

Македонският министър информирал българските си колеги, че правителството в Скопие е изменило енергийното си законодателство, така че да отговаря на най-новите европейски регламенти. Тези изменения според Теменужка Петкова щели да допринесе за обединението на пазарите "Ден напред" между двете страни.

По време на първото българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на 12 април 2018 г. в София бе подписан Меморандум за разбирателство между Българската независима енергийна борса, Македонския електропреносен системен оператор (МЕПСО), Енергийната регулаторна комисия на Северна Македония и Българския електроенергиен системен оператор, с който беше поставено началото на осъществяването на обединението на пазарите "Ден напред" на двете страни. Министрите Петкова и Бектеши се ангажираха съвместната работа по тази тема да бъде ускорена, така че в най-кратки срокове пазарната интеграция да е факт.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във