Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скок на продажбите на дребно в ЕС и по-слабо нарастване у нас

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия Европейския съюз отбелязаха през март по-силен от очаквано ръст за втори пореден месец, заличавайки част от спада през януари въпреки наличните ограничителните противоепидемични мерки, показват последните данни на Евростат.

Продажбите на дребно в България са се повишили по-слабо, отчита официалната европейска статистика.

През март 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната са се повишили с 2,7% спрямо февруари, когато нараснаха с цели 4,2% (възходяща ревизия от предишна оценка за повишение с 3,0%), докато очакванията на финансовите пазари бяха за по-слабо нарастване с 1,5 на сто. По този начин търговията на дребно успява да навакса спада с 5,1% през първия месец на годината.

В рамките на целия Европейски съюз продажбите на дребно са се повишили през март с 2,6% след ръст с 3,8% през февруари и понижение с 4,4% през януари.

Спрямо март 2020 г., когато започна коронавирусната пандемия в Европа, продажбите на дребно в еврозоната нараснаха на годишна база с цели 12,0%, а в рамките на целия ЕС с 11,6% след понижения съответно с 1,5% и с 1,0% през февруари 2021 г.

Евростат посочва, че нарастването на търговията на дребно през март в еврозоната е било водено от повишение с 4,6% на месечна база при продажбите на нехранителни стоки (скок с цели 25% на годишна база) и с 1,0% при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия (понижение с 1,1% спрямо март 2020 г.), докато продажбите на автомобилни горива са се свили през март с 2,9% спрямо февруари, но са нараснали със 17,1% спрямо година по-рано.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки са скочили през март с 4,2% на месечна база (ръст с 23,6% спрямо март 2020 г.), докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия са се повишили с 0,8% спрямо февруари (понижение с 1,2% на годишна база), а продажбите на автомобилни горива са се свили на месечна база с 2,3%, но са нараснали спрямо година по-рано с 14,1 на сто.

Европейската статистика отчита, че продажбите на дребно в България са се повишили по-слабо през март с 0,8% спрямо февруари, когато се понижиха с 0,1 на сто (първо понижение от десет месеца насам). За последно беше отчетен истински срив при продажбите на дребно у нас с 20,1% през миналия март, последван от понижение с 2,0% през април - по време на първия ковид локдаун през 2020 г.

Спрямо март 2020г. (когато коронаврусната пандемия удари и нашата страна) продажбите на дребно нараснаха със 17,3% след понижение с 0,5 на сто през февруари 2021 г.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната

Facebook logo
Бъдете с нас и във