Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Скочиха глобите за превишена скорост

Депутатите от отиващото си 43-о Народно събрание увеличиха драстично глобите за шофьорите. Навръх Студентския празник - 8 декември, те приеха промени в Закона за движението по пътищата, които предвиждат финансовата санкция при превишаване на скоростта в населените места от 31 до 40 км/ч да скочи на 400 лева. Ако превишението е над 40 км/ч, ще се плащат 600 лв, а за шофиране с над 50 км/ч повече от позволеното - 700 лева.

Глобите за нарушение извън градовете и селата ще са с една идея по-леки - 300 лв. при превишение между 31 и 40 км/ч, 400 лв. от 40 до 50 км/ч и 600 лв., ако се кара с 50 км/ч над разрешеното. Солидни ще са санкциите и срещу организаторите или участниците в нерегламентирани гонки. Те ще бъдат лишавани от правото да управляват автомобил за срок от 12 месеца и глобявани с 3000 лв., а за повторно нарушение ще остават без книжка за три години и ще трябва да се бръкнат с 5000 лева. КАТ ще има право да сваля и двете регистрационни табели на превозното средство, ако водачът му бъде хванат да шофира с над 0.5 промила алкохол. Номерата ще се демонтират за срок от 6 до 12 месеца, а след като периодът изтече, ще е необходимо колата да се регистрира отново по всички процедури. Първоначалното предложение беше да се сваля само едната табела. Мартин Димитров от реформаторите посочи, че дори и това ще е достатъчно доказателство, че нещо не е наред с автомобила. "Дайте си сметка, че тези коли, на които са махнати и двете регистрационни табели, не могат да бъдат идентифицирани по никакъв начин - не могат да понесат никаква отговорност", аргументира се той. Според Цветомир Михов от ГЕРБ  обаче нищо нямало да попречи на подпийнал шофьор да продължи да шофира и с една табела.

Освен без табели почерпените водачи ще остават без книжка за срок до 12 месеца и максималната глоба за тях ще е 4 хил. лева. Същото ще важи при употреба на наркотици или при отказване на проверка с дрегер. Прието бе също така глобите за неправилно паркиране вече да се считат за връчени, след като се залепи уведомление за извършеното нарушение върху стъклото на превозното средство. Друга новост е, че начинаещите водачи ще получават 2/3 от максималния брой контролни точки, а оставащите 1/3 ще се добавят след придобиване на 24 месеца стаж.

На 8 декември бяха представени и винетките за 2017-а. Министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова обясни, че цените им остават без промяна - годишният стикер за леки автомобили ще струва 97 лв., месечната винетка - 30 лв., а седмичната - 15 лева. Те ще са в продажба в търговската мрежа от 20 декември.

"Стикерите имат нова визия и ново оцветяване с цел предотвратяване на опити за фалшификация. Разполагат с три вида защити, три вида холограми със специални ефекти на преливане и оцветяване. Откакто въведохме този нов подход, мога да отчета, че през 2016-а нямаме нито един случай на заловена фалшива винетка", заяви Павлова.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във