Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Сключени са договори за 150 млн. лева за подкрепа на иновациите

От стартирането на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 са сключени 235 договора за близо 150 млн. лева, свързани само с  подкрепа на иновациите. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който откри шестата годишна церемония по връчване на наградите „Изобретател на годината“, организирана от Патентно ведомство. Зам.-министър Борисов връчи и голямата награда „Иновативна фирма“ за 2017г. на панагюрската фирма „Оптикоелектрон Груп“ АД- лидер в производството на оптични устройства в България.

Замeстник-министърът на икономиката  посочи, че по иновационна динамика България заема  4- та позиция в ЕС през периода 2012-2016 г., като това говори за ускорени процеси в сферата на иновациите.

„Трябва да работим, за да запазим, златните умове, талантите и предприемачите в България“, каза още Борисов. Той изтъкна, че в страната има силен икономически растеж и финансова стабилност. По думите му през следващата година растежът ще бъде генериран не само от вътрешното потребление и износа, а и от инвестиции, като допълни, че инвестициите в иновациите са от главните приоритети на Министерството на икономиката.

Борисов бе категоричен, че Министерството работи за това иновациите да се превърнат в модел на икономическо развитие,  като се подпомагат  чрез „Иновационната стратегия за интелигентна специализация" и чрез Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

В тазгодишните награди участват 35 изобретения, защитени с патент, дело на 28 учени, разделени в три категории. В края на церемонията двама учени бяха вписани и в Златната книга на българските откриватели и изобретатели.

Facebook logo
Бъдете с нас и във