Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Ски сезонът чука на вратата

Хотелиери обещават да не пипат цените в ски курортите

Ако остана нещо от красотата на страната ни, това са планините. Те обхващат доста голяма част от територията на България (около 28 на сто) и все пак успяха да запазят голяма част от богатството си, въпреки безогледната атака на предприемачи, строители и всевъзможни комбинатори и спекуланти. За разлика от Черноморието ни, през тези години зимните ни курорти се развиха доста успешно и само в малка част от тях строителната експанзия нанесе неизбежните за нея вреди. Нещо повече, можем да кажем, че наред с природните ни богатства зимните ни курорти вече са на високо европейско ниво. А съоръженията и ски пистите все повече се доближават до стандартите на водещите дестинации за този вид почивки по света.


Любителите на зимните спортове вече са наострили уши и ловят обещанията на синоптиците тази година зимата да бъде дълга и снежна. Което звучи като


музика за скиорите и сноубордистите

nbsp;


Въпреки кризата преди десетина дни заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов обяви, че ранните резервации на туристи само от Русия вече били с 10 на сто повече от миналата година. Ако се насложи и тенденцията за ръст, оформила се още миналата година и по курорти на Стария континент, перспективите за този сезон изглеждат доста добри.


Отделно за рекламирането на туризма у нас през 2013-а в националния бюджет са заделени 8 млн. лв., но още около 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати по оперативна програмаРегионално развитие, твърди Маринов.


На държавните екстри в частта за рекламата е добре да се разчита, но в крайна сметка бизнесът, който е 100% частен, отдавна е поел тази инициатива в свои ръце. От години зимните ни центрове Банско, Пампорово и Боровец сами се грижат за просперитета си, наблягат на разнообразяването на услугите.


Като че най-бързо се развиха пиринските курорти Банско и Добринище.


От няколко години


Банско се налага като една от най-атрактивните зимни дестинации

сред чуждестранните туристи. Тук вече са изградени над 70 км писти, професионално подготвени и надеждно обезопасени. В ски зоната се практикуват няколко зимни спорта - ски алпийски дисциплини, ски бягане, биатлон и сноуборд. Градът разполага с модерен кабинков лифт - гондола с осем места, който е с капацитет 2400 души на час и превозва скиорите до Бъндеришка поляна.


Доскоро градът беше строителна площадка с кранове, но кризата като че ли помогна и изчисти пейзажа. Банско е привлекателен с това, че тук е и най-дългият ски сезон (от средата на декември до средата на май), а нивото на снежната покривка обикновено е около 2 метра. Машините за изкуствен сняг и за подравняване на настилката поддържат пистите в отлично състояние. Въжените съоръжения са достатъчни и,за разлика от други курорти, дори в най-големия наплив липсват опашки.


Хотелиерите в Банско вече приключиха с освежителните ремонти и приемат резервации за сезона. Според браншовиците легловата база на курорта е напълно подготвена и очаква своите гости. Маркетинг-директорът на ски зона Банско Иван Обрейков съобщи, че тук са готови да посрещнат първите скиори още на 1 декември, преди студентския празник - на 8 декември. Естествено,в зависимост от времето - дали дотогава ще има снежна покривка и дали температурите ще са минусови, ще заработят и инсталациите за изкуствен сняг.


Тази година сезонът в топкурорта на Балканите ще бъде открит на 15 декември от един от най-известните скиори в съвременната история Херман Майер, познат като Херминатора. Той има две олимпийски титли от игрите в Нагано през 1998-а, носител е и на олимпийско сребро и бронз. През кариерата си е печелил големия кристален глобус като победител в генералното класиране за Световната купа четири пъти. Майер е и трикратен първенец на планетата. Четиридесетгодишният австриец пристига специално за събитието, съобщиха организаторите на събитието от фирма Юлен. Тя е концесионер на пистите и собственик на съоръженията. Ще бъде спазена традицията от последните години и на откриването ще присъстват петкратният носител на световната купа Марк Жирардели и българската легенда в ските Петър Попангелов.


За съжаление спортният календар за новия зимен ски сезон в Банско тази година не включва състезания от ранга на стартовете за Световната купа, каквито пиринският курорт посрещна успешно миналата зима. Но и така програмата му е доста наситена. В края на 2013-а (от 18 до 26) Банско ще бъде домакин на европейско първенство по биатлон, а десетина дни по-късно курортът за първи път ще посрещне и атрактивната надпревара за световната купа по поло на сняг - Snow Polo Wolrd Cup 2013.


Освен пистите тук на особена почит е уникалната кухня на Пиринския край, която се предлага из десетките механи. В тях често се организират шоу програми с фолклорна, жива музика и народни мотиви. Това, което привлича хората тук, е, че за всекиго може да се намери място. Като се почне от суперлуксозните хотели и се стигне до стаите под наем в типичните за района къщи, в които чевръсти стопанки се грижат за гостите си. Поради което цените тук варират от 15 лв. до 300 евро на вечер.


През последните години бяха направени


сериозни инвестиции и в Пампорово

Преди началото на този сезон нови повече от два милиона лева са изсипани в курорта, съобщиха от акционерното дружество Пампорово. Според един от най-големите акционери в дружеството - Цветелина Бориславова, около 600 хил. лв. са вложени в ремонт на язовир Пампорово, а той е изключително важен за функциониране на системите за изкуствено заснежаване. Бориславова е категорична, че страната ни в никакъв случай не бива да пада до равнището на център за алкохолен или евтин масов туризъм, а трябва да се сложи акцент върху изключителните й културно-исторически и природни забележителности.


Тя представи основните акценти от предпроектни проучвания и стратегия за развитие на Централните Родопи като дестинация в културния туризъм на проведеното през седмицата IX международно туристическо изложение Планините на България - гостоприемство в четири сезона. Проучването е разработено по идея на Фондация Credo Bonum. Родопите имат богат, но все още нереализиран потенциал за развитие на културен и приключенски туризъм, смята Бориславова. В разработката се заключва, че туризмът в Родопския регион е развиван едностранчиво и сезонно, само с оглед на планинския и ски туризъм. Авторите на стратегията предвиждат обектите, представляващи културно-историческото наследство в региона, да бъдат обвързани в културни маршрути и в регионални мрежи, в коридори и мрежи. Така те ще развият потенциала си на значими дестинации на международния културен туризъм, допълни Цветелина Бориславова. Предлага се и организирането на Културен форум Откриването на Родопите, който да се проведе първо в Съвета на регионите на Европа.


Курортът е атрактивен с добре поддържаните си 30-километрови ски писти, но преди всичко с магическата си природа. Хотелите тук също са на добро равнище.


Председателят на Регионалната туристическа асоциация Родопи Пантелей Мемцов очаква този зимен сезон да е по-добър от предишния. Хотелиерите и туроператорите се опитват да привлекат и туристи от балканските страни - Гърция, Турция, Румъния и Македония. В последните години Пампорово е предпочетен и от немалко руски туристи. Според браншовиците ранните резервации се натрупват с нормално темпо. А откакто преди две години към туристическите услуги тук се прибави осветената писта за нощно каране на ски с нова хидратна система за изкуствен сняг, прогнозите им са, че през тази година гостите на курорта ще са значително повече.


За любителите на екстремни усещания тук се предлага и забавлението пара ски. С помощта на професионален парапланерист ентусиастите ще се насладят на невероятна гледка и изживяване. Препускането с моторни шейни също е сред търсените атракции.


Гордост за хората тук е ски училището на Пампорово АД, което миналата година бе обявено за най-доброто в Европа според класацията на туроператора Neilson - част от Thomas Cook Group.


Цените и офертите за ски услугите ще останат същите като през миналата година, обещават мениджърите на акционерното дружество. Любителите на зимните спортове ще плащат 50 лв. за еднодневна лифт карта, а цената на картата за деца ще бъде 30 лева. Хотелиерите в Пампорово не предвиждат и поскъпване на хотелските услуги. Поради огромния интерес цените в хотелите тук ще бъдат най-високи около коледните и новогодишните празници. Но през целия сезон ще се задържат на нивата от миналата година.


В подножието на най-високия връх на Балканите - Мусала (2925 м), е разположен


най-старият и най-големият ски курорт в България - Боровец

Той е основан през XIX век като ловен район за българските царе. Благодарение на своя благоприятен климат ски сезонът продължава от декември до април. Но голяма част от хотелите в Боровец са пълни и не само през този период. Курортът разполага със 17 писти, с 20 трасета за ски бягане, със седалкови лифтове и въжени линии. Изградената система за изкуствен сняг гарантира почивката тук в дори и при неблагоприятни климатични условия.


И тукашните хотелиери смятат да задържат цените от миналата година. Те започват от 35 лв. и стигат до 180 лв. на вечер в луксозните хотели. Всички те са оборудвани с модерни спа центрове, с фитнеси и ресторанти с българска и световна кухня. В Боровец са разположени около 20 хотела и жилищни комплекси от различна категория, многобройни места за развлечение и спортни съоръжения. На туристите се предлагат всякакви зимни дейности - ски спускане или ски бягане, сноуборд, пързаляне с кънки, шейни, снегоходи. В курорта може дори да се организира панорамна обиколка с хеликоптер или фото сафари из живописната и невероятно красива планина Рила. Ски курортът е известен и с идеалният си климат: през януари температурата не пада под -5 градуса по Целзий, а снегът се задържа по пистите от декември до края на април. В Боровец има три ски зони, обединени от система от лифтове и преходи: Ситняково-Мартинови бараки (1300-1790 м), Ястребец (1300-2369 м) и Маркуджик (2208-2543 м). През 2009-а британската преса постави Боровец в топ 10 на най-добрите зимни курорти в света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във