Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Ски патрули ще следят за реда по пистите

Ски патрули ще контролират реда по пистите предвижда приетата днес от министрите Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в България. Целта й е да се създадат нормативни изисквания, при спазването на които следва да функционират ски пистите на територията на страната, да се въведат правила за обезопасяване и информационна обезпеченост на ски пистите, да бъдат посочени правилата за безопасност, които следва да се спазват на тяхната територия и в ски зоните.

Сега контролът се извършва от назначени от концесионерите лица, които обаче нямат законови правомощия да налагат санкции, а в редки случаи от качени на ски полицаи.

Наредбата предвижда ски пистите да се квалифицират съобразно степента на тяхната сложност, характера и профила на терена във възходящ ред чрез използването на зелени, сини, червени и черни знаци. Според регламента зелени ще са лесните писти, които са подходящи за начинаещи. Сините пък ще са лесни, но за малко по-напреднали.

С червено ще се означават средно трудните писта, а с черно тези, които изискват най-добри умения. Наредбата определя и правата и задълженията на заинтересованите субекти от предлагането и потребяването на туристически услуги върху територията на ски пистите и ски зоните.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обясни, че и в момента ски пистите са маркирани, има информационни и указателни табели, но сега те ще изглеждат по един и същ начин. Това ще улесни туристите и ще им помогне да изберат писта, чиято трудност отговаря на техните възможности. За спазване на обществения ред на територията на ски зоната ще следят кметът или кметовете на общините, в които се намира ски курортът, като определени от тях лица ще имат право да съставят актове. Комисия, назначена от министъра на туризма, ще определя вида на ски пистата според степента на трудност и дали е осигурена тяхната безопасност съгласно въведените с наредбата правила, стана ясно още от думите на ресорния министър.

Чрез приемането на наредбата ще се подобри и информираността на потребителите на туристически услуги, което е от ключово значение за всеки свободен пазар и ще се повиши тяхната сигурност при потребяването на съответните туристически услуги, се казва в аргументите на кабинета. Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври 2015 година, тоест за следващия зимен сезон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във