Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

СКАРАНИТЕ В ТУРИЗМА МЕЧТАЯТ ЗА ЕДИНСТВО

Миналата седмица в Несебър се събраха шефовете на почти всички браншови организации, както и представители на фирми, работещи в областта на туризма. Древният морски град стана домакин на учредителното събрание на Национален съюз на българската туристическа индустрия. Участници в срещата бяха представители на Българската асоциация на туристическите агенции (БАТА), Българската туристическа камара (БТК), Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), Съюза на собствениците в Слънчев бряг, Златни пясъци и Ривиера. Съюзът си поставя за цел да обедини интересите на хората в туристическата индустрия с оглед да се развива и като приоритетен сектор в икономиката, да защитава правата на неправителствените сдружения и туристически предприятия, развиващи и представляващи туристическата индустрия в България.
Участниците в срещата са извървели дълъг път, докато поставят основите на сдружението. Черпили са от германския опит в тази сфера и смятат, че са създали оптималната формула за бъдещата си работа.
Днешното събрание е плод на многогодишния труд на съществуващите вече в правния мир организации, чиято работа винаги е била свързана с перспективите в развитието на туризма. Дълги години всички ние водихме битки, за да осигурим единствено възможността да работим, и колкото и трудно да ставаше това, проправяхме пътечката , каза Донка Соколова, председател на БАТА.
Както всичко у нас, и тук настроенията не бяха еднозначни. От месец, макар и мълчаливо и без шумни престрелки в публичното пространство, но въпреки това ясно интендифицирани, се появиха два отбора, кандидатстващи приоритетно да представят бранша. Преди седмица други от големите инвеститори в туризма насрочиха за 3 май 2006 г. събрание за учредяване на Национален борд. Прокрадваше се тезата, че и тук, както навсякъде, старите муцуни трябвало да бъдат сменени. Запознати с кухнята обаче твърдят, че надпреварата е заради участие в разпределението на предприсъединителните фондове на Европейския съюз, без въобще да ги е грижа за истинските проблеми на сектора. Въпреки че този бизнес е почти изцяло в частни ръце, нерешените проблеми са огромно количество. Всички правителства през последните години декларираха като приоритет развитието на туризма, но това оставаше само на думи. Самият закон за туризма беше преработван десетократно, но въпреки това все още не отговаря на условията и изискванията за развитие на тази индустрия. И до този момент още никой не е видял ясна стратегия за нейното бъдеще. Агенцията по туризъм под председателството на Марио Ал Джебури също представя амбициозни програми за развитие, но визията е мъглява.
Очаква се държавата да избере партньори в работата си от средите на неправителствените организации. Единството обаче по нашите географски ширини е доста непознато понятие.
Допуснахме и при нас да прехвърчат искри. Да се делим на големи и малки е най-голямата грешка, която можем да направим, каза Благой Рагин от БХРА.
Правите голяма грешка с това учредяване, опита се да възпре колегите си Стефан Шарлопов , гравитиращ към отбора на големите. Според него не бивало да се правят отделни структури, а да се стигне до разбирателство и да се създаде една-единствена национална организация, но в същото време не се присъедини към инициативата .
Нели Сандалска остави отворена врата с предложението да се даде възможност до 29 април който иска, да се присъедини към новоучреденото сдружение.
След шест часов обстоен дебат по документите и предложенията беше избрано и ръководството на сдружението. Управителният съвет е от 13 членове. За председател беше избран Цветан Тончев от БТК, а за заместник-председатели Елена Иванова от Съюза на собствениците на Слънчев бряг и Красимир Кънев от БАТА.
След 3 май ще стане ясно дали в Несебър бе поставено начало на битката за представителство или старт на разумни преговори за защита на общите интереси и цели. Дано в туризма да не повторят познатата картинка - два синода, 15 земеделски съюза, 360 партии и т.н.

Facebook logo
Бъдете с нас и във