Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скандални поръчки разкри шефът на НДК за един ден

S 250 f2e61133 e325 456b b652 9287d37d6527
S 250 d2af490e a8ec 4f08 b43f de4bb080a698

Председателят на съвета на директорите на Националния дворец на културата Борислав Велков, който замени Мирослав Боршош като директор на НДК само за ден разкри във Фейсбук профила си, че е оказван натиск за това от кого да бъдат спечелени обществени поръчки. 

Според него за НДК имало ясна цел - "дружеството да бъде източено по всевъзможни начини". Той обвинява Боршош в управленски хаос и показва скрийншот от кореспонденция с Иван Беров, ръководител сектор "Електрозахранване" в НДК, който е бил в комисията, оценявала обществени поръчки. От тях се разбира, че са давани указания как да бъдат точкувани фирмите, участвали в търгове.

Борислав Велков заявява, че именно Мирослав Боршош е "оказвал натиск на клети хора още през 2016 г., когато два месеца не бяха от такова жизненоважно значение". Той има предвид обществената поръчка за цялостния ремонт на НДК, която в края на миналата година бе спечелена от "Галчев инженеринг". Велков публикува снимки от разговор във Вайбър с Иван Беров от НДК. От разговора става ясно, че екипът, занимавал се с търга, е бил инструктиран какви точки да се дадат на фирмите участници, така че "Галчев инженеринг" да спечели, а "Главболгарстрой" да бъде отстранена. Реално "Галчев инженеринг" печели поръчката със 75.51 точки, а "Главболгарстрой" получава 52.77. Макар и първоначалната максимална стойност на поръчката да е за 14 млн. лв без ДДС., само две от подадените 5 оферти спазват това изискване. "Галчев инженеринг" печели търга с оферта за 16.5 млн. лева без ДДС, като предложената от "Главболгарстрой" цена за близо 20 млн. лева без ДДС. Не се разбира кога е воден разговорът, нито от кого са давани инструкциите.

"Заварих едно тежко фалирало дружество. Катастрофирало дружество! Това означава, че и културата в него е фалирала! Без визия, без бизнес план (а тя го изисква), без ясна перспектива! Нищо, освен само общи приказки. Бизнес план няма, но ясна цел се оказа, че има - дружеството да бъде източено по всевъзможни начини", написа Велков, който бе назначен в съвета на директорите на НДК през май тази година.

"Загубата на дружеството за 2015 г. - около 9.3 млн. лева, 2016 г. - 8.5 млн., 2017 г. - 3.4 млн., или общо за 3 години около 21 млн. лева българска данъкоплатска пара. Дали в тези пари има култура? Да, разбира се, но когато се управляват добре. Иначе са деградивен културен фактор", пише Борислав Велков.

Той упреква директора на НДК, че са организирани продукции, чиито разходи са надвишавали в пъти възвращаемостта, че наличните пари в Двореца са предварително похарчени и дружеството "няма и стотинка отгоре", освен средствата за ремонта на сградата заради предстоящото председателство на Съвета на ЕС, че е уволнявал служители "със смешни мотиви". "Ако всичко това беше плод на некадърност, добре! Но всичко това е плод на алчност и много добре планирани действия", заявява той.

"Там културата печели, а тук културата губи. Или се източва. Защо? Ами защото моделите "Боршош", които се превръщат в тенденция, при която взимаш от данъкоплатците, продаваш през бившата си билетна компания, разплащаш се щедро с "културата" и усвояваш разликата през най-различни допълнителни услуги и свързани компании, се нарича културна кражба, в която вие участвате, но без да знаете. Всъщност някои знаят, други не, но тези дни се натъкнах на "холивудски" хонорари във фалиралото НДК", пише още той.

Велков съобщава още, че вчера (27 юни) е имало опит дистанционно да бъде източена информация от сървъра на НДК, който е блокиран.

Иван Беров обяви  в публична позиция че разпространената кореспонденция не е негова и че съобщенията "категорично" не са негово дело. В становището си той заявява, че съобщенията не са изпратени от неговия телефон. 

"Нямам друго обяснение, освен че става дума за манипулация", твърди Беров в официално изпратената от пресцентъра на НДК позиция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във