Банкеръ Weekly

Управление и бизнес

Скандали за бюджета на София

Въпреки критиките на БСП бюджетът на столицата бе приет с голямо мнозинство.

След три часа ожесточени дебати, щипка популизъм и 46 гласа "за" бюджетът на София за 2017 г. стана факт. Столичният общински съвет прие финансовата рамка да е в размер на 1.32 млрд. лв. - с 60 млн. лв. повече от 2016-а. В гласуването участваха общо 58 общински съветници, като 46 от тях подкрепиха бюджета - групата на ГЕРБ, на "Патриоти за София" и част от Реформаторския блок. "Против" бяха всичките седем души от групата на "БСП - Лява България", двама - Войслав Тодоров и Тодор Цанев, от коалиция "Сердика", както и Марта Георгиева от Реформаторския блок. Иво Божков от Реформаторите и Светослав Витков от "Група 5" пък се въздържаха.

Парите на Столичната община отново станаха повод за остри реплики между ГЕРБ и БСП. Иначе заседанието по традиция започна с изявление на кмета Йорданка Фандъкова. "Запазваме устойчивите ни приоритети от последните години - и това са инвестициите в транспорт, транспортна инфраструктура, в зелената система и екологията, в образованието и сигурността - заяви тя. - Повече средства за тази година планираме за междублоковите пространства, за кварталните улици, за общинските болници, за спорт, култура, както и за хората с увреждания, като предлагаме увеличение в средствата за програмата за независим живот."

От БСП обаче възнегодуваха срещу разчета и го обявиха за популистки. Председателят на групата на червените Калоян Паргов сравни финансовото затъмнение по бюджета със зимната обстановка. "Нека да кажем ясно на хората искаме ли наистина да се справим с тази остаряла, амортизирана среда, в която живеят, или просто ще хвърлим поредния прах в очите, че нещо ще направим? Този сняг и климатът ни изненадаха и всички останахме в леден капан. Отидете в крайните квартали и след това пускайте по телевизията оператори на снегопочистващи машини, които да обясняват как чистят крайните квартали", каза Паргов.

"Обиждате хората, които работят от началото на снеговалежа - от 5 януари досега денонощно. Защото наистина по-тежка зима, казват специалистите, не е имало от 30 години насам", отговори на свой ред Фандъкова. 

Повод за скандали стана и приходният остатък в бюджета от миналата година, който мимоходом бе вмъкнат в новата финансова рамка. Официалният доклад за бюджета бе внесен от Йорданка Фандъкова на 9 януари. Но на 19 януари е бил внесен друг доклад, в който са добавени близо 100 млн. лв., останали от 2016-а. Социалистката Милка Христова, която е и заместник-председател на Столичния общински съвет, се възпротиви, че информацията за тези пари е станала известна за съветниците едва на извънредното закрито заседание на финансовата комисия в сряда (25 януари). "Разпределянето на тази огромна сума не е обсъдено в други комисии", изтъкна Христова.

 

Още по темата - на стр. 22 в интервюто със заместник-кмета по финансите Дончо Барбалов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във