Банкеръ Daily

Управление и бизнес

Скандален градеж в училищен двор разбуни духовете в Бургас

Продължаваме да сърбаме попарата от последиците на недомислените правила на реституцията у нас. Истински скандал в Бургас предизвика започналия градеж на шест етажен жилищен блок в ...двора на училище „Любен Каравелов“ в квартал „Възраждане“.

Реакцията на родителите, чиито деца учат тук , принуди кметството да предприеме спешни мерки, за решаване на проблема.

По предложение на кмета на града Димитър Николов , аргументиран с мотива „ в условията на защита на доказан обществен интерес и стартиране на процедура по изменение на действащ подробен устройствен план“,  на 28 май общинските съветници са дали съгласието си за прекрояването му.

От предложението и взетото решение става ясно, че частният терен, който е бил върнат по реституционните закони на  бившите му собственици, ще бъде отчужден и той ще премине към общия училищен имот.

Става въпрос за 451 кв.м,  които ще бъдат да  включени  в границите на новия урегулиран поземлен имот ,  с цел промяна на отреждането му от „За жилищно строителство“ в „За училище“ , пише в решението на общинския съвет. Имотът ще стане публична общинска собственост. За тази цел обаче, общината ще трябва доста да изтръска хазната си, като се има в предвид, че оценките на подобни терени в града се повече от собени. Ако направим паралел с решение на общинския съвет от същия ден, в което става дума за „прекратяване на съсобственост“  в един терен в централната градска част, за малко над 100 кв.м. , другият собственик , който притежава близо две трети от целия имот (с обща площ от 293 кв.м) , ще трябва да се бръкне с  207 700 лв. без ДДС.

Самите собственици на имота до училищния двор все още не са се споразумели, как ще бъдат обезщетени, когато това стане. В крайно сметка, колкото и скандално да звучи, те  както повелява законът  са били в пълното си право да се разполагат с терена, който им е бил върнат по съдебен път.  Още повече, че са получили и съответното разрешение за строеж, което е издадено на остнование влязъл в сила план за застрояване отпреди 15 години.

Управителят на фирмата –строител на частния градеж Николай Богов дори съобщи, че спирането на строителството от страна на общината е било отменено по съдебен ред и ако се спазват изискванията на закона, то то може да продължи веднага.

Единият от собствениците на злополучния имот Николай Мъжков, смята че той и  роднините му са съгласни общината да ги обезщети, но при условие , че се постигне  „някакво удовлетворително решение и за нас, и за училището“.

Кога и срещу колко общината в Бургас, ще постигне споразумение, все още не е ясно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във